Tieto štyri potraviny kardiológovia takmer nikdy neraňajkujú. Číslo dva pritom patrí medzi našu klasiku
Nemusíte ich úplne obmedziť, no ich častá konzumácia nepomáha nášmu srdcu.
Raňajky dokážu nastaviť nutričný tón po zvyšok dňa a veľmi dobre to vedia aj lekári, ktorí sa starajú o zdravie našich sŕdc. Portál Today vyspovedal dvoch svetovo uznávaných kardiológov a zistil, akým potravinám sa lekári na raňajky vyhýbajú veľkým oblúkom.
„Mnoho ľudí je ráno v neuveriteľnej časovej tiesni a zvyčajne siahajú po pohodlných potravinách, ako je toast, spracované raňajkové cereálie alebo tyčinky, ktoré majú v sebe toľko cukru ako cukríky,“ uviedol kardiológ z Denveru Andrew Freeman. Jeho kolegyňa Susan Chengová z Los Angeles ho doplnila, že raňajky, ktoré majú byť zdravé pre srdce, by sa mali ľahko pripraviť a mali by byť dostatočne rozmanité. Akým potravinám sa ráno vyhýbajú kardiológovia?
4. Slanina
„Potravina číslo jedna, ktorej by som sa vyhol, je určite slanina,“ priznal kardiológ Freeman. Nielenže ide o spracované červené mäso, ktoré zvyšuje riziko vzniku rakovinu, ale má negatívny dopad aj na zdravie nášho srdca. „Akokoľvek je slanina chutná, treba sa jej za každú cenu vyhnúť,“ povedal skúsený lekár.
Kardiologička Chengová dodala, že aj keď slaninu z pohľadu odborníčky neodporúča, lahodnú potravinu považuje za jednu z tých, ktorá spája ľudí pri stole a poskytuje ľuďom psychosociálne a duševné zdravie. Stále však odporúča jesť ju len zriedka.
3. Palacinky alebo vafle
Chcete si dlhé víkendové ráno užiť naplno a osladiť si ho palacinkami? Kardiológovia z tohto plánu nie sú veľmi nadšení. „Raz za čas si ich užite, ale bude lepšie, ak sa rozhodnete pre celozrnné palacinky alebo vafle, pretože majú viac vlákniny,“ vysvetlila Chengová.
Jej kolega dodal, že je lepšie si dať skutočne výživné raňajky a nakoniec si dať aj jednu palacinku či vafľu. Človek získa živiny z prvého jedla a zároveň sladké potešenie z druhého.
Článok pokračuje na ďalšej strane: