Ľahký letný zemiakový šalát, ktorý má sexepíl. V recepte od Zdeňka Pohlreicha majonézu nehľadajte
Netradičná verzia tradičného zemiakového šalátu, ktorý je ako stvorený na horúce letné dni.
Uznávaný český kuchár Zdeněk Pohlreich sa preslávil najmä vďaka svojmu televíznemu pôsobeniu, kedy sa z neho stala česká verzia medzinárodne obávaného šéfkuchára Gordona Ramsayho. V televíznom zábavno-gastronomickom programe Áno, šéfe! postavil na nohy mnohé české reštaurácie a ich kuchárov, ktorým častokrát dochádzala inšpirácia. Pre túto jeho povesť je Zdeněk Pohlreich pre väčšinu národa dnes známy už iba pod prostým, no veľavravným pseudonymom Šéf. Aj keď v jeho repertoári nájdeme aj komplikované recepty, počas letných dní môžete vyskúšať jeho rýchly recept na veľmi ľahký zemiakový šalát, ktorý nás v lete zasýti a zároveň trochu schladí.
Život zasvätený gastronómií
Začiatky Zdeňka Pohlreicha sľubnú kariéru vôbec nenaznačovali. K vareniu ho najskôr nič neťahalo a za kuchára sa išiel vyučiť proti svojej vôli. „Ja som chcel ísť na priemyslovku. Ja, čo sa mi vyhadzujú vyrážky, keď vidím šraubovák,“ spomínal Pohlreich pre denník SME. „Priemyslovka sa nekonala, zaplať pánboh za to. Zostala kuchyňa a som rád, že zostala, pretože si myslím, že mám najlepšie povolanie na svete,“ priznal po rokoch.
Z učňa sa stal majster a z majstra nakoniec aj kritik. Jeho rázne hodnotenie iných kuchárov je však oprávnené a dôkaz sa ukrýva v jeho mnohých knihách, ktoré sa stali bestsellermi. A aj po viac ako 50 rokoch praxe vie stále gurmánskemu svetu niečo ponúknuť.
Nadaný šéfkuchár ostáva verný svojmu poslaniu, ktoré krásnymi slovami opísal na svojej webovej stránke: „Chcem, aby za mnou zostávalo niečo zmysluplné. Nielen niečo, čo si budú ľudia pamätať, ale z čoho budú mať úžitok.“
Čerstvosť a ľahkosť
Aj my sa teraz môžeme inšpirovať jedným z jeho receptov. Vo svojej knihe Fresh Kuchyne predstavil publiku nový koncept sviežosti, ktorý by v súčasnom svete mal zmajstrovať každý, kto sa chce s čistým svedomím nazývať kuchárom.
„Čerstvosť a ľahkosť sa stávajú tematikou dnešnej doby celkom jednoznačne a časy, kedy koliesko paradajky spolu so zvädnutým šalátom bolo jedinou čerstvou vecou na tanieri, upadnú už skoro do zabudnutia. Byť fresh bude jednoducho novou kultúrou, to je istá vec,“ vysvetlil Pohlreich na svojom webe.
V duchu sviežej a čerstvej kuchyne predstavil Šéf nový recept letného zemiakového šalátu v relácií „Rozpal to, šéfe!“ so slovami:. „Zemiakový šalát? Všetci ho robia s varenými zemiakmi a majonézou. Také unavené to je. My potrebujeme zemiakový šalát, ktorý bude mať nejaký sexepíl v sebe, rozumieš?“
Recept na letný zemiakový šalát nájdete na druhej strane: