Zdravé nemusí byť aj drahé. Na týchto šesť potravín nedali v svojej kuchyni dopustiť ani naše babičky
Namiesto exotických potravín sa skúste poobzerať po ingredienciách, ktoré poznali ešte naše babičky.
Strava našich babičiek bola bohatá na rôzne jednoduché, no veľmi zdravé potraviny. Bohužiaľ, na mnohé z nich sme už dávno zabudli a nahradili ich čoraz populárnejšou exotikou, a to aj napriek tomu, že sú často cenovo omnoho dostupnejšie. Viete, ktoré potraviny z kuchyne našich babičiek sa aj v súčasnosti oplatí zaradiť do nášho jedálnička?
6. Brusnice
Aj keď je v dnešnej dobe populárnejšia tzv. kustovnica čínska, teda goji, exotiku dokážete veľmi jednoducho nahradiť brusnicami, ktoré s obľubou používali aj naše staré mamy. Ako uvádza portál Zdravie, notoricky známe plody brusníc obsahujú megadávku vitamínov C, K, A a E, tiež polyfenoly, flavonoidy, minerály, mastné kyseliny a vlákniny, ktoré skvelo pôsobia pri nachladnutí, chrípke a tiež v boji s infekciami močových ciest. Nie nadarmo ich naše babičky používali ako prísadu do koláčov, jogurtov či len tak, samotné.
5. Cícer
Aj keď sa v súčasnosti čoraz viac skloňuje názov quinoa, alternatívou je napríklad cícer, ktorý obsahuje rastlinné bielkoviny, pomaly uvoľňujúce sa sacharidy, no tiež vlákninu. Keďže cícer neobsahuje lepok, poteší aj ľudí s celiakiou. Naše babičky z tejto strukoviny zvykli pripravovať polievku, placky, prípadne ju podávali ako prílohu. Potravinám príbuznejším nášmu regiónu sa prikláňajú aj odborníci.
4. Šošovica
Notoricky známa šošovica dokáže konkurovať napríklad populárnemu bulguru, píše portál Zdravie. Práve táto strukovina je známa ako vlákninová bomba, ktorá tiež bojuje proti vysokému cholesterolu, upravuje krvný cukor či chráni srdce. Je tiež skvelým zdrojom železa, preto si ju obľúbia aj ľudia s anémiou či oslabenou imunitou. Naše babičky ju používali ako obľúbenú prísadu do polievok či výborných prívarkov.
Zoznam pokračuje na ďalšej strane: