Dobré noviny
Toto je šesť najväčších prehreškov v našej kuchyni. Robíme ich bežne, no riskujeme nimi vážne problémy
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Toto je šesť najväčších prehreškov v našej kuchyni. Robíme ich bežne, no riskujeme nimi vážne problémy

Kuchyňa je najideálnejším miestom v domácnosti pre tvorbu baktérií a mikróbov.
Kuchyňa je najideálnejším miestom v domácnosti pre tvorbu baktérií a mikróbov. — Foto: Unsplash / Freepik, ArthurHidden

Týchto návykov by ste sa mali čo najskôr zbaviť, varujú odborníci.

Predstavte si, že by ste navštívili reštauráciu a videli šéfkuchára variť bosého či ochutnávať jedlo priamo z hrnca. Pravdepodobne by ste odišli, podniku zanechali negatívne hodnotenie niekde na sociálnej sieti a v tom horšom prípade tam poslali inšpekciu. Hoci naše kuchyne nepodliehajú kontrole potravinových inšpektorov, práve tí pre portál Huff Post spísali zoznam prešľapov, ktoré by sa nemali vyskytovať ani v našich domácnostiach. Väčšinu z nich robíme bežne, no riskujeme nimi vážne problémy.

6. Vkladanie potravín do chladničky všade tam, kde je miesto

Ak ukladáte jedlo do chladničky na základe toho, kde je miesto a príliš nad tým nepremýšľate, robíte podľa odborníčky na bezpečnosť potravín Ellen Shumakerovej chybu. Riskujete totiž tzv. krížovú kontamináciu. Surové potraviny môžu obsahovať patogény, ktoré sú pre ľudí nebezpečné, takže je dôležité, aby neprišli do kontaktu s potravinami pripravenými na priamu konzumáciu.

Poriadok v chladničke je dôležitý. Foto: Unsplash

„Napríklad surové mäso uchovávajte na spodnej polici chladničky, zatiaľ čo zeleninu a iné potraviny, ktoré konzumujete, uchovávajte čerstvé na hornej polici,“ ozrejmuje. Nezabúdajte tiež používať nádoby s viečkami a chladničku pravidelne čistiť.

5. Ukladanie novších či obľúbených vecí do prednej časti poličky

Častým javom v domácnostiach je aj nepremyslené vykladanie nákupu do políc či špajze. Ak dávate novšie veci do prednej časti políc a staršie dozadu, tento zvyk obráťte. „Na základe uvedenej doby použiteľnosti chceme najskôr použiť najstarší produkt ,“ hovorí vedúci potravinovej bezpečnosti Martin Bucknavage. V poličkách sa tak nebudú povaľovať zabudnuté potraviny, ktoré sa pre nepozornosť môžu stať taktiež hrozbou pre naše telo.

4. Ochutnávanie priamo z hrnca

Ochutnávať treba vždy s čistou lyžičkou či vareškou. Foto: Freepik

Ochutnávanie jedla za pochodu je podľa inšpektorov taktiež problémom. Pretože ľudia môžu prenášať patogény ako Staphylococcus aureus. Je to jednoduchý spôsob, ako zaviesť baktérie do jedla," ozrejmuje Shumakerová s tým, že ochutnávku je možné vykonať, ale v žiadnom prípade nesmiete varešku či lyžičku ponoriť späť do jedla. Pri každom ochutnávaní siahnite po čistom príbore, alebo si najskôr odoberte vzorku jedla na tanier či  do misky. Keď ho ochutnávate, dbajte tiež na to, aby ste nestáli priamo nad hrncom.

Tri najväčšie hrozby si môžete prečítať na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…