Toto je šesť najväčších prehreškov v našej kuchyni. Robíme ich bežne, no riskujeme nimi vážne problémy
Týchto návykov by ste sa mali čo najskôr zbaviť, varujú odborníci.
3. Odkladanie mokrých dosiek na krájanie
Aj keď by sme najradšej všetko kuchynské náčinie ihneď po umytí odpratali do skriniek, doskám na krájanie by sme mali dopriať čas. V žiadnom prípade by sme ich nemali odkladať vlhké a už vôbec nie na seba. Bucknavage odporúča týchto pomocníkov skladovať v zvislej polohe. „Je to preto, aby sa zabezpečila správna drenáž. Pri skladovaní na sebe sa zachytí vlhkosť, čo môže mať za následok vznik plesní,“ dodáva.
2. Sušenie riadu utierkou
Klasická utierka sa považuje za živnú pôdu pre baktérie. „Sušenie pomocou utierky môže potenciálne rekontaminovať riad v prípade, že je utierka kontaminovaná," hovorí Shumakerová a dodáva, že riad by sme mali radšej bezpečne sušiť na vzduchu.
1. Rozmrazovanie mäsa či rýb na kuchynskej linke
Za jeden z najhorších prešľapov, ktoré ľudia v domácnostiach bežne praktikujú, sa považuje rozmrazovanie mäsa na kuchynskej linke, a to bez dozoru. Keď budete nabudúce pred odchodom do práce vyberať mäso z mrazničky v nádeji, že sa mu za tých pár hodín nič nestane, spozornite. „Pri surovom mäse a rybách to môže viesť k znehodnoteniu produktu a rastu bakteriálnych patogénov, ak sú prítomné,“ hovorí Bucknavage s tým, že mäso treba kontrolovať a v ideálnom prípade použiť teplomer.