Toto je šesť najväčších prehreškov v našej kuchyni. Robíme ich bežne, no riskujeme nimi vážne problémy
Týchto návykov by ste sa mali čo najskôr zbaviť, varujú odborníci.
Predstavte si, že by ste navštívili reštauráciu a videli šéfkuchára variť bosého či ochutnávať jedlo priamo z hrnca. Pravdepodobne by ste odišli, podniku zanechali negatívne hodnotenie niekde na sociálnej sieti a v tom horšom prípade tam poslali inšpekciu. Hoci naše kuchyne nepodliehajú kontrole potravinových inšpektorov, práve tí pre portál Huff Post spísali zoznam prešľapov, ktoré by sa nemali vyskytovať ani v našich domácnostiach. Väčšinu z nich robíme bežne, no riskujeme nimi vážne problémy.
6. Vkladanie potravín do chladničky všade tam, kde je miesto
Ak ukladáte jedlo do chladničky na základe toho, kde je miesto a príliš nad tým nepremýšľate, robíte podľa odborníčky na bezpečnosť potravín Ellen Shumakerovej chybu. Riskujete totiž tzv. krížovú kontamináciu. Surové potraviny môžu obsahovať patogény, ktoré sú pre ľudí nebezpečné, takže je dôležité, aby neprišli do kontaktu s potravinami pripravenými na priamu konzumáciu.
„Napríklad surové mäso uchovávajte na spodnej polici chladničky, zatiaľ čo zeleninu a iné potraviny, ktoré konzumujete, uchovávajte čerstvé na hornej polici,“ ozrejmuje. Nezabúdajte tiež používať nádoby s viečkami a chladničku pravidelne čistiť.
5. Ukladanie novších či obľúbených vecí do prednej časti poličky
Častým javom v domácnostiach je aj nepremyslené vykladanie nákupu do políc či špajze. Ak dávate novšie veci do prednej časti políc a staršie dozadu, tento zvyk obráťte. „Na základe uvedenej doby použiteľnosti chceme najskôr použiť najstarší produkt ,“ hovorí vedúci potravinovej bezpečnosti Martin Bucknavage. V poličkách sa tak nebudú povaľovať zabudnuté potraviny, ktoré sa pre nepozornosť môžu stať taktiež hrozbou pre naše telo.
4. Ochutnávanie priamo z hrnca
Ochutnávanie jedla za pochodu je podľa inšpektorov taktiež problémom. „Pretože ľudia môžu prenášať patogény ako Staphylococcus aureus. Je to jednoduchý spôsob, ako zaviesť baktérie do jedla," ozrejmuje Shumakerová s tým, že ochutnávku je možné vykonať, ale v žiadnom prípade nesmiete varešku či lyžičku ponoriť späť do jedla. Pri každom ochutnávaní siahnite po čistom príbore, alebo si najskôr odoberte vzorku jedla na tanier či do misky. Keď ho ochutnávate, dbajte tiež na to, aby ste nestáli priamo nad hrncom.
Tri najväčšie hrozby si môžete prečítať na ďalšej strane: