Tieto potraviny by sme podľa zubárov mali jesť inak. V opačnom prípade hrozia kazy a trhliny, varujú
Aj zdravé a pevné zuby potrebujú správnu techniku jedenia, aby sme si ich nepoškodili.
Nie je žiadnym tajomstvom, že to, čo jeme a pijeme, môže ovplyvniť zdravie ústnej dutiny. Zubári však varujú, že tým, že všetku svoju pozornosť sústredíme na to, čo jeme, často zabúdame, že rovnako kľúčovú úlohu zohráva aj to, ako to jeme či pijeme.
Pre portál HuffPost preto spísali zoznam potravín, pri ktorých by sme mali spozornieť a čo najrýchlejšie zmeniť zaužívanú techniku jedenia. Metódy jedenia totiž môžu spôsobiť nadmerný tlak na naše zuby a aj napriek tomu, že sú zdravé a pevné, nášmu chrupu narobia poriadne problémy.
8. Citrusové ovocie
Aj keď na prvý pohľad vyzerajú neškodne, citrusové plody, ako sú citróny, pomaranče a grapefruity, sú kyslé a môžu narúšať zubnú sklovinu. Ak chcete predísť problémom, rýchlo ich požujte a prehltnite, aby neboli pridlho v blízkosti zubov. Ako odporúča doktorka Cheryline Pezzullová, na škodu nie je ani vypláchnutie si úst vodou, čím neutralizujete kyslosť.
7. Jablká
Jablká sú zdravé, ale ak sa do ich hryzenia pustíte takpovediac hlava-nehlava, môžu viesť k poškodeniu skloviny alebo citlivosti zubov. Pred konzumáciou ich preto nakrájajte na mesiačky, čím ich dostanete až do zadnej časti úst a požujete ich zadnými zubami. Tie sú určené priamo na drvenie takýchto ťažko spracovateľných potravín.
6. Varená kukurica
Ak si chcete pochutnať na kukuričnom klase, opatrne. Priame zahryznutie do zŕn môže spôsobiť taký tlak na predné zuby, že ich môže poškodiť. „Môže to viesť k zlomeninám zubov, štiepeniu zubov alebo dokonca k uvoľneniu zubných náhrad, ako sú výplne alebo korunky," upozorňuje doktorka Pezzullová. Namiesto toho odrežte jadierka z klasu a konzumujte ich vidličkou alebo si vychutnajte varenú kukuricu v inej forme, napríklad v šalátoch.
Článok pokračuje na ďalšej strane: