Dobré noviny
Tieto potraviny by sme podľa zubárov mali jesť inak. V opačnom prípade hrozia kazy a trhliny, varujú
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Tieto potraviny by sme podľa zubárov mali jesť inak. V opačnom prípade hrozia kazy a trhliny, varujú

Po niektorom jedle odborníčka odporúča použiť ústnu vodu.
Po niektorom jedle odborníčka odporúča použiť ústnu vodu. — Foto: cookie_studio, Freepik / senivpetro, Freepik

Aj zdravé a pevné zuby potrebujú správnu techniku jedenia, aby sme si ich nepoškodili.

Nie je žiadnym tajomstvom, že to, čo jeme a pijeme, môže ovplyvniť zdravie ústnej dutiny. Zubári však varujú, že tým, že všetku svoju pozornosť sústredíme na to, čo jeme, často zabúdame, že rovnako kľúčovú úlohu zohráva aj to, ako to jeme či pijeme.

Pre portál HuffPost preto spísali zoznam potravín, pri ktorých by sme mali spozornieť a čo najrýchlejšie zmeniť zaužívanú techniku jedenia. Metódy jedenia totiž môžu spôsobiť nadmerný tlak na naše zuby a aj napriek tomu, že sú zdravé a pevné, nášmu chrupu narobia poriadne problémy.

8. Citrusové ovocie

Aj keď na prvý pohľad vyzerajú neškodne, citrusové plody, ako sú citróny, pomaranče a grapefruity, sú kyslé a môžu narúšať zubnú sklovinu. Ak chcete predísť problémom, rýchlo ich požujte a prehltnite, aby neboli pridlho v blízkosti zubov. Ako odporúča doktorka Cheryline Pezzullová, na škodu nie je ani vypláchnutie si úst vodou, čím neutralizujete kyslosť.

Foto: @azerbaijan_stockers, Freepik

7. Jablká

Jablká sú zdravé, ale ak sa do ich hryzenia pustíte takpovediac hlava-nehlava, môžu viesť k poškodeniu skloviny alebo citlivosti zubov. Pred konzumáciou ich preto nakrájajte na mesiačky, čím ich dostanete až do zadnej časti úst a požujete ich zadnými zubami. Tie sú určené priamo na drvenie takýchto ťažko spracovateľných potravín.

6. Varená kukurica

Ak si chcete pochutnať na kukuričnom klase, opatrne. Priame zahryznutie do zŕn môže spôsobiť taký tlak na predné zuby, že ich môže poškodiť. Môže to viesť k zlomeninám zubov, štiepeniu zubov alebo dokonca k uvoľneniu zubných náhrad, ako sú výplne alebo korunky," upozorňuje doktorka Pezzullová. Namiesto toho odrežte jadierka z klasu a konzumujte ich vidličkou alebo si vychutnajte varenú kukuricu v inej forme, napríklad v šalátoch.

Foto: jcomp, Freepik

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 3

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…