Tieto potraviny by sme podľa zubárov mali jesť inak. V opačnom prípade hrozia kazy a trhliny, varujú
Aj zdravé a pevné zuby potrebujú správnu techniku jedenia, aby sme si ich nepoškodili.
5. Popcorn
Odborníci hovoria, že problémom pri obľúbených pukancoch sú práve ich šupky. Tie sa môžu zakliesniť do ďasien a spôsobiť zápal. Snažte sa preto venovať dostatočný čas čisteniu zubov a nezabudnite použiť zubnú niť. „Pri jedení dávajte pozor, aby ste nepochrúmali žiadne jadierka. Nie sú určené na žuvanie a môžu spôsobiť zlomenie zuba," zdôrazňuje Robinsonová.
4. Orechy
Niektoré druhy orechov pre svoju pevnosť môžu taktiež predstavovať riziko pre chrup, a to najmä vtedy, ak do nich zahryznete nasilu. Ak aj neskončíte s odštiepeným zubom, je veľká pravdepodobnosť privodenia si mikrotrhliniek, ktoré môžu spôsobiť nielen bolesť pri žuvaní, ale aj zvýšenú citlivosť na teplé či studené jedlá. Orechy si preto vždy doprajte jeden po druhom, pomaly a opatrne. Najlepšie však bude, ak si ich pomeliete.
3. Surová zelenina
Surová zelenina, ako je napríklad mrkva či brokolica, si zvykne vyžadovať silné a nadmerné žuvanie, ktoré môže viesť k mikrotrhlinkám alebo iným poškodeniam zubov. Aby ste sa vyhli akémukoľvek opotrebovaniu, skúste si nakrájať surovú zeleninu na menšie kúsky alebo ju pred konzumáciou ľahko podusiť.
Článok pokračuje na ďalšej strane: