Tieto potraviny by sme podľa zubárov mali jesť inak. V opačnom prípade hrozia kazy a trhliny, varujú
Aj zdravé a pevné zuby potrebujú správnu techniku jedenia, aby sme si ich nepoškodili.
2. Arašidové maslo
Arašidové maslo predstavuje lepkavú hmotu, ktorá sa ľahko prilepí na zuby, čím zvyšuje riziko zubného kazu. Často sa tiež pýši vysokým obsahom pridaného cukru, čo môže naše zuby poriadne potrápiť. Ak nemáte po ruke zubnú kefku alebo niť, skúste zjesť arašidové maslo s plátkom jablka. „Potraviny s vysokým obsahom vlákniny pomôžu vyčistiť zuby a zvýšiť slinenie, čo môže neutralizovať kyseliny v ústach," dopĺňa Robinsonová.
1. Smoothies
Aj keď smoothies často pre telo predstavujú vitamínovú bombu, naše zuby z nich také nadšené nie sú. Spôsobuje to veľký obsah prírodných cukrov a kyselín z ovocia či hrubšia textúra, vďaka ktorej sa každý dúšok udrží dlhšie na povrchu zubov. „Semienka alebo bobule sa môžu tiež dostať do drážok zubov a pod ďasná, čo vedie k bolesti a prípadnému kazu," upozorňuje Robinsonová. Aby ste minimalizovali kontakt so zubami, použite slamku a po dopití si vypláchnite ústa čistou vodou.