Potraviny, ktoré pomáhajú proti zabúdaniu: Skúste ich predtým, ako siahnete po drahých vitamínových doplnkoch
Čo musíme jesť, aby sme zlepšili zdravie mozgu?
Zabúdanie a nesústredenosť netrápi len študentov učiacich sa na skúšku či seniorov. Zlepšiť si pamäť a koncentráciu občas potrebuje každý. Už naše staré mamy však vedeli, že oveľa lepším riešením, ako je neustále siahanie po výživových doplnkoch, je dobre poskladaný jedálniček. Ako uviedla profesorka Hana Burianova z Bournemouth University a odborník na výživu Rob Hobson pre portál Daily Mail, aby váš mozog fungoval čo najlepšie, skúste svoje stravovacie návyky obohatiť o tieto potraviny.
1. Vajcia, strukoviny a listová zelenina
Kľúčovú úlohu v zdraví nášho mozgu zohráva rodina ôsmich vitamínov B známych ako B-komplex. Tie sú zastúpené napríklad v tmavozelenej listovej zelenine, vajciach, strukovinách, ale tiež v mäse, rybách či celozrnných výrobkoch. Ako hovoria odborníci, spoločne umožňujú našim mozgovým bunkám pracovať efektívnejšie.
„Vitamín B5 (kyselina pantoténová) prispieva k normálnej duševnej výkonnosti, zatiaľ čo vitamíny B1, B3, B6, B12, biotín a folát prispievajú k normálnej psychickej funkcii,“ hovorí Hobson a dodáva, že sú tiež potrebné na produkciu energie v mozgových bunkách a na zlepšenie nálady či jasnosti myslenia.
2. Olivový olej, brokolica a orechy
Mozog a telo celkovo chráni aj dostatočný príjem vitamínu E, ktorý viete prijať napríklad vo forme brokolice, špenátu, semienok, orechov, tekvice či olivového oleja. Príjem tohto vitamínu môžete zvýšiť tiež konzumáciou celozrnnej pšenice, avokáda, kiwi, pstruhov a kreviet. Telu tak môžete pomôcť neutralizovať voľné radikály, ktoré môžu poškodiť bunky a tkanivá.
3. Červená kapusta, čerešne, hrozno
Rastliny, ktoré majú sýtu farbu, sú nabité flavonoidmi – rastlinnými zlúčeninami – ktoré tiež dokážu chrániť náš mozog. „Flavonoidy sú považované za prospešné, pretože pomáhajú zvyšovať prietok krvi do mozgu. To zase pomáha dodávať viac kyslíka a živín, ako je glukóza, hlavný zdroj energie pre neuróny,“ opisuje Hobson a dopĺňa, že konzumácia potravín, ktoré sú bohaté na tieto zlúčeniny, môže pomôcť zlepšiť pamäť a učenie a zároveň spomaliť stratu pamäti súvisiacu s vekom.
Ich príjem môžete zvýšiť červeným a fialovým ovocím a zeleninou, bobuľovým ovocím, citrusovým ovocím, ale aj špargľou, čokoládou, orechmi, zázvorom, zeleným čajom, zelerom, petržlenom či sójou.
Článok pokračuje na ďalšej strane: