Potraviny, ktoré pomáhajú proti zabúdaniu: Skúste ich predtým, ako siahnete po drahých vitamínových doplnkoch
Čo musíme jesť, aby sme zlepšili zdravie mozgu?
4. Mäso, strukoviny a sušené ovocie
„Železo je nevyhnutné pre tvorbu zdravých červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík a živiny do celého tela. Okrem dodávania kyslíka železo tiež pomáha zdraviu mozgu,“ vysvetľuje Hobson. Ak chcete podporiť zdravie svojho mozgu a zlepšiť svoju pamäť, mali by ste do svojho jedálnička zaradiť aj potraviny bohaté na železo - mäso, fazuľu, strukoviny, šošovicu, tmavozelenú listovú zeleninu, ale aj sušené ovocie.
5. Celozrnné potraviny
Vláknina, ktorá sa nachádza v celozrnných výrobkoch, ovocí, zelenine, orechoch, semienkach či sušenom ovocí, vyživuje prospešné črevné baktérie, ktoré následne zlepšujú zdravie celého tela, ale aj náladu. „Začíname si uvedomovať, aké dôležité sú tieto mikróby, pretože nám môžu pomôcť regulovať komunikáciu medzi črevom a mozgom spôsobom, ktorý je prospešný pre náš mozog a duševné zdravie,“ ozrejmuje Hobson.
6. Ryby
Asi každý už počul o skvelých účinkoch omega-3 mastných kyselín, ktoré podporujú prietok krvi do mozgu, podporujú pamäť a znižujú riziko kognitívneho poklesu. Štúdia s viac ako 2 000 dospelými tiež zistila, že konzumácia rýb dvakrát týždenne znižuje riziko demencie až o 44 percent. Okrem rýb, ako sú losos, makrely, pstruh, sardinky či slede môžete tiež do jedálnička zaradiť avokádo, orechy, semienka, prípadne rastlinné oleje, ako sú ľanový a olivový olej.