Dobré noviny
Potraviny, ktoré pomáhajú proti zabúdaniu: Skúste ich predtým, ako siahnete po drahých vitamínových doplnkoch
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Potraviny, ktoré pomáhajú proti zabúdaniu: Skúste ich predtým, ako siahnete po drahých vitamínových doplnkoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: Freepik/Drazen Zigic, Freepik

Čo musíme jesť, aby sme zlepšili zdravie mozgu?

Zabúdanie a nesústredenosť netrápi len študentov učiacich sa na skúšku či seniorov. Zlepšiť si pamäť a koncentráciu občas potrebuje každý. Už naše staré mamy však vedeli, že oveľa lepším riešením, ako je neustále siahanie po výživových doplnkoch, je dobre poskladaný jedálniček. Ako uviedla profesorka Hana Burianova z Bournemouth University a odborník na výživu Rob Hobson pre portál Daily Mail, aby váš mozog fungoval čo najlepšie, skúste svoje stravovacie návyky obohatiť o tieto potraviny.

1. Vajcia, strukoviny a listová zelenina

Kľúčovú úlohu v zdraví nášho mozgu zohráva rodina ôsmich vitamínov B známych ako B-komplex. Tie sú zastúpené napríklad v tmavozelenej listovej zelenine, vajciach, strukovinách, ale tiež v mäse, rybách či celozrnných výrobkoch. Ako hovoria odborníci, spoločne umožňujú našim mozgovým bunkám pracovať efektívnejšie.

Foto: Freepik

„Vitamín B5 (kyselina pantoténová) prispieva k normálnej duševnej výkonnosti, zatiaľ čo vitamíny B1, B3, B6, B12, biotín a folát prispievajú k normálnej psychickej funkcii,“ hovorí Hobson a dodáva, že sú tiež potrebné na produkciu energie v mozgových bunkách a na zlepšenie nálady či jasnosti myslenia.

2. Olivový olej, brokolica a orechy

Mozog a telo celkovo chráni aj dostatočný príjem vitamínu E, ktorý viete prijať napríklad vo forme brokolice, špenátu, semienok, orechov, tekvice či olivového oleja. Príjem tohto vitamínu môžete zvýšiť tiež konzumáciou celozrnnej pšenice, avokáda, kiwi, pstruhov a kreviet. Telu tak môžete pomôcť neutralizovať voľné radikály, ktoré môžu poškodiť bunky a tkanivá.

Foto: Freepik

3. Červená kapusta, čerešne, hrozno

Rastliny, ktoré majú sýtu farbu, sú nabité flavonoidmi – rastlinnými zlúčeninami – ktoré tiež dokážu chrániť náš mozogFlavonoidy sú považované za prospešné, pretože pomáhajú zvyšovať prietok krvi do mozgu. To zase pomáha dodávať viac kyslíka a živín, ako je glukóza, hlavný zdroj energie pre neuróny,“ opisuje Hobson a dopĺňa, že konzumácia potravín, ktoré sú bohaté na tieto zlúčeniny, môže pomôcť zlepšiť pamäť a učenie a zároveň spomaliť stratu pamäti súvisiacu s vekom.

Foto: Freepik, @ ededchechine

Ich príjem môžete zvýšiť červeným a fialovým ovocím a zeleninou, bobuľovým ovocím, citrusovým ovocím, ale aj špargľou, čokoládou, orechmi, zázvorom, zeleným čajom, zelerom, petržlenom či sójou.

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…