Trápi vás vysoký krvný tlak? Na tieto potraviny by ste podľa odborníkov mali radšej zabudnúť
Hypertenziu nazývajú odborníci aj tichým zabijakom.
Vysokým krvným tlakom, tzv. hypertenziou dnes netrpia len starší ľudia, ale oveľa častejšie postihuje aj mladú či strednú generáciu. Je nebezpečný hlavne tým, že postupne môže spôsobiť poškodenie ciev, ktoré vedie k ochoreniam srdca, obličiek či mozgovej príhode. Ak s ním bojujete alebo chcete zabrániť vysokému krvnému tlaku v budúcnosti, váš jedálniček môže byť vaším odrazovým mostíkom. Odborníci pre portál Express preto spísali zoznam potravín, ktorých by ste sa mali určite vyvarovať.
1. Soľ
Hoci má v kuchyni nezastupiteľný význam, ak to s ňou preženieme, koledujeme si o rôzne srdcovocievne ochorenia. Soľ totiž ovplyvňuje rovnováhu tekutín v krvi, čo môže prispievať k vysokému krvnému tlaku. Opatrne.
2. Alkohol
Odborníci v súvislosti s vysokým krvným tlakom varujú aj pred alkoholom. I keď ho nezakazujú úplne, odporúčajú sa držať pri zemi. Podľa portálu Express by ľudia so zvýšeným krvným tlakom nemali v žiadnom prípade prekračovať odporúčané hodnoty, ktoré sú niekde na úrovni šiestich pollitrových pív za týždeň. Tie si však treba rozdeliť na niekoľko dní a nevypiť ich všetky naraz.
3. Červené mäso
Nemusíte sa ho úplne vzdať, no na ceste za znížením krvného tlaku by ste mali podľa odborníkov spotrebu červeného mäsa aspoň výrazne obmedziť.
Obsahuje totiž vysoký obsah nasýtených tukov, ktoré môžu zvýšiť riziko srdcových ochorení, ako je vysoký krvný tlak. Gastroenterológovia ho pacientom s hypertenziou odporúčajú nahradiť bielym mäsom alebo rybami.
Článok pokračuje na ďalšej strane: