Zavárajte uhorky ako Helena Vondráčková. Za svoj vychýrený recept dostala aj niekoľko ocenení
Už dvakrát sme v Znojme vyhrali prvé ocenenie v amatérskej súťaži o najlepšie nakladané uhorky, pochválila sa speváčka.
Na zavárané uhorky podľa Heleny Vondráčkovej budete potrebovať:
Ingrediencie (na 10 kíl uhoriek, 21 kusov sedemdecových pohárov)
10 kíl menších uhoriek
100 gramov nakladača DEKO
1,5 litra kvasného octu
3 menšie šálky kryštálového cukru (450 gramov)
6 litrov vody
na dochutenie: kôpor, cibuľa, mrkva, cesnak alebo feferónky
Postup:
Vo veľkom hrnci uvaríme vodu s otcom, pridáme cukor a päť minút nálev povaríme. Následne ho necháme vychladnúť a zatiaľ si dôkladne umyjeme uhorky, z ktorých odstránime stopky. Uhorky ukladáme do úplne čistých (najlepšie vyvarených) pohárov na stojato. Medzi uhorky pridáme podľa chuti ingrediencie na dochutenie, ako je kôpor, cibuľa, mrkva, cesnak či feferónky.
Keď máme poháre naplnené, pomaly nalejeme nálev, ktorý by mal siahať päť až 10 milimetrov pod okraj. Všetky ingrediencie by mali byť ponorené a nič by nemalo z nálevu pretŕčať. Fľaše poriadne zatvoríme vyvarenými viečkami a vložíme ich do hrnca, v ktorom nám vrie voda. Poháre s uhorkami povaríme zhruba tri minúty a ihneď ich vyberieme. Preložíme ich hore dnom na podložku, prikryjeme utierkou a necháme úplne vychladnúť.