Slovenské syry chutia aj ľuďom ďaleko za hranicami našej krajiny. Bodovali v prestížnom rebríčku
Popredné priečky si medzi seba rozdelili syry z Talianska, Francúzska a Portugalska.
Tvrdé, mäkké, zrejúce či dokonca plesňové. Reč je o syroch, ktorých sa naprieč krajinami vyrába niekoľko stoviek typov a hoci každému chutí niečo iné, vo svete si obľúbili aj tie slovenské. V prestížnom rebríčku najlepšie hodnotených európskych syrov sa v TOP 100 umiestnili až dva z nich.
Kraľuje taliansky parmezán
Za zoznamom najlepšie hodnotených syrov stojí gastronomický web Taste Atlas. Ten okrem tradičných receptov zhromažďuje aj recenzie od gastronomických kritikov či cestovateľov, ktorí sa neboja experimentovať a ochutnávať tradičné miestne pokrmy.
Hoci sa rebríček priebežne mení, na prvom mieste dlhodobo kraľuje taliansky parmezán a v tesnom závese sa drží francúzsky syr Reblochon. Aj keď tieto dve krajiny svet považuje za syrárske veľmoci, tretia priečka v rebríčku patrí Portugalsku a jeho syru Serra da Estrella. Ten je už roky považovaný za najobľúbenejší ovčí syr sveta.
V najlepšej desiatke sveta si miesta ďalej striedajú už len Taliani a Francúzi so syrmi Saint-André (Francúzsko), Burrata (Taliansko), Comté (Francúzsko), Stracchino di Crescenza (Taliansko), Mozzarella (Taliansko) a Beaufort (Francúzsko). Desiata priečka patrí francúzskemu syru Saint-Félicien.
Ako dopadli slovenské syry?
Vo svete sa však obľube tešia aj tradičné slovenské syrárske výrobky, preto v rebríčku najlepšie hodnotených európskych syrov nájdete dva z nich.
Pozrite si, ktoré slovenské syry získali najvyššie hodnotenia: