Zabudnite na žuvačky či zadržiavanie dychu. Vďaka týmto šiestim trikom vás už nerozplače žiadna cibuľa
Patríte aj vy k tým ľuďom, ktorí pri krájaní cibule ronia slzy ako hrachy?
Hoci cibuľa rozplače aj skúsených profesionálov, v kuchyni sa bez nej zaobídeme len ťažko. Dobrou správou však je, že existujú overené finty, vďaka ktorým sa pri najbližšom krájaní cibule nerozplačete. Okrem populárnych trikov, ako je napríklad žuvanie žuvačky či zadržiavanie dychu, fungujú aj jednoduché babské rady.
1. Použite ostrý nôž
Prvou a azda najdôležitejšou radou je udržať si v kuchyni ostré nože. „Ostrý nôž poškodí cibuľu menej, čím sa do ovzdušia dostane menej prchavých zložiek,“ vysvetlila pre portál Insider šéfkuchárka Julie Andrews. Tupý nôž zbytočne sťažuje a predlžuje krájanie. „Zvýši sa čas, ktorý strávite okolo prchavého plynu,“ zdôrazňuje.
2. Vložte cibuľu do chladu
Ak viete, že budete variť s množstvom cibule, vložte ju vopred do mrazničky približne na 15 minút. Ako uvádza TA3, cibuľa za tento čas nestihne zamrznúť tak, aby sa vám s ňou zle narábalo, no zabezpečíte, že výpary, ktoré vyvolávajú slzenie, sa sa pri jej krájaní budú uvoľňovať oveľa menej.
Podobne funguje aj trik s miskou studenej vody, do ktorej pridáte pár kociek ľadu. Cibuľu treba do tohto kúpeľa ponoriť aspoň na päť minút, čím ju ochladíte a spomalíte uvoľňovanie výparov. Pri krájaní môžete do vody namáčať aj nôž.
3. Pustite digestor alebo prúd vody
Štipľavé látky, ktoré sa pri krájaní cibule dostávajú do ovzdušia, dokáže zmierniť aj zapnutie digestora, ktorý látky pohltí. Údajne však pomáha aj to, ak cibuľu krájate vedľa pusteného vodovodného kohútika, keďže voda tiež účinne stiahne štipľavé pachy. Vodou ale zbytočne neplytvajte a zberajte ju napríklad do hrnca.
Článok pokračuje na ďalšej strane: