Džatky boli jedlom chudobných, ale chutia kráľovsky. Katarína Nádaská má recept od svojej starej mamy
Pripravte si polozabudnuté jedlo našich predkov, po ktorom si oblížete všetky prsty.
Život a zvyky našich predkov opisuje tak pôsobivo, že sa stala najznámejšou etnologičkou na Slovensku. Katarína Nádaská sa venuje aj mýtom a čarom a ako prezradila pre Nový Čas, precestovala veľkú časť Slovenska len preto, aby objavila pozostatky týchto rituálov. Mágia kedysi priamo súvisela s jedlom - pre získanie osudovej lásky sa varili rôzne jedlá či nápoje.
Jedlo chudobných
„Magická prax hovorila o tom, že je potrebné mládencovi podať nápoj, alebo potravu s obsahom dievčenských výlučkov, teda niečo z tela dievčaťa. Stačilo, keď sa do fľaše alebo pohára s pálenkou alebo vínom dala kvapka menštruačnej krvi. Pálenka sa ponúkla vyvolenému mužovi,“ hovorila pre Sme.
Naši predkovia však, našťastie, vytvorili aj chutnejšie recepty, ktorým sa Katarína Nádaská venovala tiež v jednej zo svojich kníh. Medzi polozabudnuté špeciality minulosti patria aj džatky.
Kedysi išlo o jedlo chudobných, no s troškou kreativity môžete džatky vytvoriť tak, že z nich bude lahodná pochúťka. „Toto famózne jedlo nám stará mama zo Spiša pripravila vždy, keď sme sa uzimení vrátili zo sánkovačky. Milovala som tráviť u nej všetky dlhé prázdniny,“ spomínala pre Plusku etnologička.
Spišské džatky Katky Nádaskej:
Recept nájdete na ďalšej strane: