Na Západe získal michelinskú hviezdu, ale vyhorel. Martin sa vrátil na Liptov a usmialo sa naňho šťastie
Chcel som ísť na túru, chcel som ísť na tie huby, priznal talentovaný cukrár dôvody, pre ktoré sa vrátil domov.
Vďaka náhode s cukrárom, ktorý si zlomil ruky, sa dostal do Francúzska, kde sa učil od tých najlepších majstrov dezertov. Rodák z Liptova Martin Devečka pracoval vo Francúzsku šesť dní v týždni celé štyri roky a keď už fyzicky nevládal, rozhodol sa, že sa vráti na Slovensko. Nepresvedčilo ho ani zvýšenie platu a lepšie podmienky, chýbal mu domov, chcel ísť do hôr aj na huby. Šťastie sa naňho nakoniec usmialo aj v Liptovskom Mikuláši.
Cukrár, ktorý si zlomil ruky
Narodil sa v Liptovskom Mikuláši a už odmalička ho to ťahalo do kuchyne. Nad výberom strednej školy preto dlho nerozmýšľal, prihlásil sa ako kuchár na hotelovú akadémiu, vďaka ktorej štyri roky pracoval v liptovskom Hoteli Tri Studničky. Ako začínajúci kuchár si nemyslel, že jediná návšteva netradičného zákazníka navždy zmení smerovanie jeho kariéry.
Ako spomínal Martin pre Forbes, do hotela prišiel francúzsky šéfkuchár David Bergor, ktorý si všimol Martinovu skvelú prácu a pozval ho, aby sa stal na tri mesiace členom jeho tímu vo Francúzsku, kde mal zaskočiť za cukrára, ktorý si zlomil ruky. „Ak chceš, príď, ale musíš tu byť za týždeň,“ spomínal v relácii Doma je doma na slová francúzskeho šéfkuchára, ktorého presvedčili natoľko, že o týždeň neskôr už sedel v autobuse do Bretónska.
Rozdiel medzi našou a francúzskou kuchyňou
„Vtedy som ešte netušil, aký veľký je svet dezertov,“ priznal Martin, ktorý sa ako cukrár osvedčil natoľko, že namiesto troch mesiacoch strávil vo Francúzsku štyri roky. „Po roku a pol mi šéfkuchár povedal – dosť, posuniem ťa do lepšej reštiky. To bolo od neho veľmi šľachetné,“ prezradil Martin, ktorý sa ocitol v reštaurácii, v ktorej mali ambíciu získať michelinskú hviezdu.
Článok pokračuje na ďalšej strane: