Dobré noviny
Na Západe získal michelinskú hviezdu, ale vyhorel. Martin sa vrátil na Liptov a usmialo sa naňho šťastie
Simona Gálová
Simona Gálová

Na Západe získal michelinskú hviezdu, ale vyhorel. Martin sa vrátil na Liptov a usmialo sa naňho šťastie

Martin Devečka.
Martin Devečka. — Foto: Instagram - @martin.devecka

Chcel som ísť na túru, chcel som ísť na tie huby, priznal talentovaný cukrár dôvody, pre ktoré sa vrátil domov.

Hoci chlapec z Liptova nevedel zo začiatku ani slovo po francúzsky, aj vďaka jeho tvrdej práci reštaurácia nakoniec hviezdu získala. Martinov život sa celé štyri roky točil len okolo cukrárstva, každý deň sa učil nové techniky a recepty od tých najskúsenejších šéfkuchárov a cukrárov. Vďaka nim sa naučil používať kreativitu, ktorá nepozná hraníc.

„Rozdiel medzi francúzskou a slovenskou kuchyňou pri dezertoch je ten, že v slovenskej vám povedia, čo idete robiť, v tej francúzskej sa vás spýtajú, čo budete robiť, piecť. Tlak v kuchyni vás núti stále niečo nové vymýšľať, byť kreatívny,“ povedal otvorene pre Forbes.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Devecka (@martin.devecka)

Chcel ísť na huby

Po štyroch rokoch, počas ktorých pracoval stále šesť dní v týždni, prestal fyzicky vládať a vyhorel. Mal pocit, že si musí oddýchnuť a rozhodol sa pre netradičný krok – z michelinskej reštaurácie sa vrátil do Liptovského Mikuláša.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Devecka (@martin.devecka)

„Človek má spomienky... Chcel som ísť na túru, chcel som ísť na tie huby,“ vymenoval dôvody svojho návratu domov na Slovensko. Na Liptove je podľa neho všetko, čo má rád – hory, doliny, lesy, lúky, mesto aj história, no zároveň tam chcel priniesť niečo svetové. Preto sa rozhodol v Liptovskom Mikuláši otvoriť vlastnú cukráreň, ktorú si miestni veľmi rýchlo obľúbili.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Devecka (@martin.devecka)

Vonia ako veterník

„Ja som chcel priniesť to dobré z Francúzska, a to sú tie skúsenosti, know-how a vôbec, ako sa tie dezerty robia a čo som sa naučil. Čo som si nechcel priniesť je ten pracovný zápal na šesť dní,“ vysvetlil v relácii Doma je doma Martin, ktorý sa pri dezertoch drží najmä sezónnosti, jednoduchosti a kvality. Najväčším favoritom zákazníkov je veterník, ktorý sa stal v ich ponuke stálicou.

Aj keď Martin po príchode domov už nepečie, vždy dostane milú pochvalu, ktorú nemôže dostať nikto iný len cukrár. „Dostanem maličkú poznámku, že voniam ako veterník,“ smeje sa Martin, ktorý návrat na Slovensko neoľutoval. Odchod do Francúzska bol podľa neho šťastný krok, no rovnako šťastné bolo aj to, že sa vrátil domov.

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…