Vylepšený granadír podľa šéfkuchára. Marcel Ihnačák vzkriesil recept z detstva a urobil z neho špecialitu
Mama ho varila tak a otec inak. Šéfkuchár si musel poradiť sám a vytvoril tak vylepšený granadír 2.0.
„Zjem všetko, ak to nie je pripravené z polotovaru.“ uvádza hrdo na svojom webe slovenský šéfkuchár Marcel Ihnačák. Oceňuje poctivú prípravu a námahu, ktorú do jedla dokážu ľudia vložiť a pridať tak na hodnote aj toho najobyčajnejšieho receptu. Podobne spomína aj na svojich rodičov a ich kulinárske umenie v rodinnej kuchyni a na všetky jedlá, či už vydarené alebo nie, ktoré ho sprevádzali detstvom. Takto si pre portál dobrejedlo.sk zaspomínal aj na jedlo svojho detstva: granadír.
Granadírová renesancia
„Granadír som ako malý jedával naozaj často. Robievali ho obaja moji rodičia – jeden lepšie, druhý horšie. Ľúbil som obe verzie,“ rozpamätáva sa šéfkuchár na svoje detstvo. Ako malý sa tak prvýkrát ocitol v role kritika, ktorý však vedel oceniť špecifiká oboch majstrov kuchyne. Keď sa však z malého kritika stal profesionálny šéfkuchár, stála pred ním dlho odkladaná otázka: Čo s granadírom?
Mohol ho nechať v minulosti, ako príjemnú spomienku. Mohol po dlhom odklade zvoliť jednu víťaznú stranu a prikloniť sa k verzií jedného z rodičov. Alebo to mohol poňať ako osobnú gastrovýzvu a prísť s novou, vylepšenou verziou, ktorá z obyčajného jedla urobí špecialitu hodnou skutočného majstra.
Ako profesionálny kuchár cestoval po svete a varil vo vychýrených reštauráciách. Už ako 23-ročný sa stal šéfkuchárom v pražskej reštaurácií Století a varil pre prezidentov a známych umelcov. Medzi jeho najslávnejších zákazníkov patril napríklad Karel Gott, Sean Connery či Calvin Klein. Neskôr odcestoval do Londýna, kde sa zamestnal v prestížnej reštaurácií Pied-á-Terre, ktorá bola vyznamenaná dvoma hviezdičkami Michelin, jedným z najuznávanejších ocenení, aké môže reštaurácia získať.
Po rokoch sa však rozhodol vrátiť domov na Slovensko, kde rozbehol nové a zaujímavé projekty. V relácií Teleráno pripravoval pre divákov tie najrôznejšie pokrmy, bol pravidelným porotcom v relácií Tajomstvo mojej kuchyne, spolupodieľal sa na vzniku nového, luxusného podniku a pokúšal sa popularizovať varenie v školských jedálňach. Po všetkých tých rokoch a skúsenostiach, sa však aj tak vrátil späť, ku granadíru. S výzvou sa poctivo popasoval a vymyslel vlastnú, vylepšenú verziu, ktorú môže hrdo zaradiť do svojej osobnej kuchárky. „Mám veľmi rád staré recepty, ktoré sa dajú jednoducho posunúť na vyššiu úroveň. Chuťovo aj vzhľadom. Vylepšený granadír milujú tiež moje deti Izi a Šimon.“ vyjadril sa o svojom malom úspechu veľký šéfkuchár.
Recept na granadír vyššej úrovne môžete nájsť na druhej strane: