Oslavu si bez nich nevieme predstaviť, hoci nám škodia. Tieto potraviny s alkoholom nemiešajte
Kombinovanie alkoholu s nesprávnym jedlom vám môže spôsobiť obrovské problémy, varuje odborníčka.
4. Fazuľa alebo šošovica
Alkohol tiež sťažuje trávenie potravín, ktoré sú dobrým zdrojom železa, ako sú fazuľa či šošovica. Ich kombinácia má negatívny vplyv na črevá a môžu narušiť tráviaci systém. Na posedení s priateľmi sa im preto radšej vyhnite.
3. Mliečne výrobky
Šarapatu, ako sú žalúdočná infekcia, bolesť či dokonca zápcha, môže v našom tele spôsobiť aj kombinácia alkoholu s mliečnymi výrobkami ako syr, mlieko, zmrzlina, mliečny dezert, maslo či jogurt. Podľa odborníčky by ste sa im však nemali vyhýbať iba priamo počas pitia alkoholu, ale aj v dostatočnom časovom predstihu či pár hodín po párty.
2. Slané pochúťky
Hoci sa takmer žiadna párty nezaobíde bez čipsov, slaných orieškov či dokonca hranoliek, odborníčka dvíha varovný prst aj pred nimi. Ak ich konzumáciou pri pití alkoholu, vystavujete sa riziku. Vysoký obsah sodíka v slaných potravinách totiž môže spôsobiť nepríjemné žalúdočné problémy. Vyššia hladina soli tiež vedie k dehydratácii, čo zase zvyšuje spotrebu alkoholu.
1. Korenené a pikantné jedlá
Rovnako ako slané jedlá, aj tie korenené vám môžu pokaziť žalúdok a privodiť nepríjemné tráviace problémy, pokiaľ ich miešate s alkoholickými nápojmi. „Pikantné jedlá spomaľujú proces vyprázdňovania žalúdka a spôsobujú reflux. Táto situácia sa ešte viac zintenzívni, keď zjete citrusové plody,“ uzatvára doktorka Gopalová.