Týchto desať potravín by ste v chladničke skladovať nemali. Poslednú tam máme všetci
Viete, ktoré potraviny do chladničky nepatria?
Aj keď existujú potraviny, ktoré by bez chladničky dlho neprežili, nájdeme aj také, ktoré by ste v nej nikdy skladovať nemali. Ukázalo sa, že nízka teplota a vlhkosť v chladničke dokážu potraviny nielen pripraviť o ich lahodnú chuť, arómu či konzistenciu, ale tiež prispieť k ich rýchlejšej skaze.
„Chladničky sa používajú preto, lebo udržiavajú potraviny čerstvé dlhší čas v porovnaní s tým, keď ich uchovávame na otvorenom priestore na jedálenskom stole alebo kuchynskej linke. Nie všetky potraviny sa však majú uchovávať v chladničkách a existuje na to niekoľko dôvodov,“ vysvetľuje odborníčka na výživu a wellness trénerka Avni Kaulová. Týchto desať potravín by ste mali radšej ochrániť od zbytočného pobytu v chladničke.
1. Paradajky
Ak ste milovníkmi chutných a voňavých paradajok, vedzte, že by ste na ich uskladnenie v chladničke nemali ani len pomyslieť. Vplyvom chladu sa totiž nielen zastaví proces ich dozrievania, ale tiež stratia svoju výbornú plnú chuť, arómu a často aj farbu, pripomína portál Southern Living. Cherry paradajky sú jedinou odrodou, ktorá zvládne nejaký čas v chladničke bez toho, aby sa príliš rýchlo zmenila svoju chuť či konzistenciu.
2. Cibuľa
Väčšine druhov cibule sa podľa odborníkov najlepšie darí pri izbovej teplote, najlepšie v špajzi mimo priameho slnečného žiarenia a mimo dosahu zvyškového tepla z varnej dosky alebo rúry. Najlepšie je tiež skladovať ju oddelene od inej zeleniny vrátane zemiakov alebo ovocia. Ak ju však nakrájate, môžete zvyšné kúsky uložiť do vzduchotesnej nádoby a odložiť do chladničky.
3. Cesnak
Podobne ako cibuľa, aj cesnak uprednostňuje skôr chladnú a tmavú špajzu pred chladničkou. Do tej patrí až v momente, keď ho narežete
Článok pokračuje na ďalšej strane: