Japonci deťom nezakazujú sladkosti. Tajomstvo ich dlhovekosti nespočíva v odriekaní, ale v niečom inom
Existuje niekoľko zvykov, ktoré si Japonci osvojili a vďaka nim žijú oveľa dlhšie.
Priemerná dĺžka života v Japonsku tento rok dosahuje neuveriteľných 85 rokov, pričom obyvatelia tohto súostrovia žijú mimoriadne dlho aj v zdraví, v čom sa výrazne líšia od Slovákov. Tajomstvom ich dlhého života je niekoľko zvykov či pravidiel, ktoré majú už dávno zvládnuté a osvojené. Ak sa nimi chcete riadiť a zlepšiť si šance v budúcnosti, prinášame vám šesť najpodstatnejších:
6. Menej kalórií
„Typické jedlo na japonský štýl je malá miska ryže, ďalšia miska miso polievky a tri prílohy na malých tanieroch alebo v malých miskách,“ hovorí podľa Today Naomi Moriyama, pôvodom Japonka, ktorá sa presne takýmto spôsobom stravovala, keď bola ešte dieťaťom. Upozornila tiež na to, že jednotlivé porcie sú ozaj skromné a všetky prílohy majú zeleninový základ.
Naomi však nikoho nenúti variť len jedlá z Japonska, stačí si osvojiť pravidlá, ktoré v japonskej kuchyni platia. Jednoznačne by ste sa podľa nich mali vyhnúť spracovaným jedlám a uprednostňovať jedlá, ktoré majú menej kalórií - čiže napríklad zeleninu. Aby ste rozbehli svoj tráviaci systém, je vhodné v strave prijímať aj dostatok vlákniny.
5. Nie úplné obmedzovanie sa
Nekompromisný zákaz sladkostí väčšina japonských detí nemá. Môžu si vychutnať aj lízanku, či čokoládu, no všetko v rozumnom množstve a frekvenciách. Skvelým trikom je aj podávať sladké na malých tanierikoch, ktoré porciu opticky zväčšia. „Keď ide o menej zdravé jedlá, dôverujeme takzvanému „flexibilnému obmedzovaniu“, čo je japonský kultúrny vzorec,“ hovorí pôvodom Japonka.
Článok pokračuje na ďalšej strane: