Dobré noviny
18 rokov predáva zeleninu na Miletičke: Zákazníkov už poznám po mene. U mňa vedia, čo kupujú
Elena Slováková
Elena Slováková

18 rokov predáva zeleninu na Miletičke: Zákazníkov už poznám po mene. U mňa vedia, čo kupujú

— Foto: Elena Slováková, Facebook/ Trhovisko Miletičova

Pre bývalú basketbalistku má trhovisko magickú atmosféru. Podľa nej patrí k histórii Bratislavy rovnako, ako Michalská veža.

Paradajky z úrodnej zeme 

Na fakt, že jej sortiment pochádza z rodinného hospodárstva si pani Renata obzvlášť potrpí, je to vlastne jej obchodná značka. Veľký nápis na pulte „Vodové melóny. Slovenský pestovateľ, Komárno.“ doplnila tento rok aj svojou fotkou z melónového poľa. A rovnaké „promo“ si vyrobila aj pri inom tovare. „Neviem, ako inak ľudí presvedčiť, že u mňa naozaj kupujú našu vlastnú a tradične pestovanú zeleninu,“ vysvetľuje dôvody svojej marketingovej stratégie.  

Foto: Elena Slováková

„Moje paradajky nie sú síce všetky dokonalé a rovnaké ako cez kopirák, ale zato vyrástli na úrodnej zemi a dozreli pod slnkom,“ hovorí hrdo a ako z rukáva hneď vysype rozdiel medzi tradičným pestovaním a tým moderným. „Pri hydropónii nepotrebujete ani pôdu, ani prirodzené slnko. A uznávam, takto dopestované rajčiny vyzerajú ako z reklamy, sú rovnako veľké, bezchybne červené a v chladničke vydržia celé týždne. S mojimi sa vám to nemôže stať. Tie zhnijú, ale práve to je dôkaz, že sú organické, urodené prirodzene a na také ja nedám dopustiť!“ 

Oberanie melónov je hotová veda 

Pod tohtoročným teplým septembrovým slnkom si aj melóny predĺžili svoju sezónu a na pulte ich čaká na konzumentov stále dosť. „Avšak tohtoročné leto nebolo pre ne ideálne. A ani pre papriku a paradajky. Počasie nám narobilo kopu starostí, posťažuje si na uplynulé mesiace. „Máj bol studený, upršaný a potom z ničoho nič prišli zasa horúčavy. Takéto výkyvy nerobia dobre ani plodinám. Melóny nám najprv takmer nedozrievali a potom ich bolo naraz tak strašne veľa, že sme nestíhali všetko predať a časť úrody sme museli aj zaorať.“  

Vedeli ste, že melóny rastú v noci a najlepšie dozrievajú, keď nastanú noci tropické, s teplotou medzi 15 až 25 stupňami? Pani Renata skúsenými rukami šikovne porcuje obrovskú 12 kilovú červenú dyňu a popri tom sa nám snaží aspoň stručne opísať, čo sa s ňou dialo predtým, než konečne doputovala na Miletičku: „Samotné sadenie a pestovanie nie je také hrozné, najnáročnejšie je ich oberanie a nielen preto, že sú veľké a ťažké,“ prezrádza nám pestovateľka a obchodníčka v jednej osobe. „Predstavte si, že každý druhý deň treba vyjsť do poľa, zohnutí ho celé prejdeme a krížikom označíme plody, čo práve dozreli. Ale na stonke musia zostať ešte dva – tri dni! Až potom sa pre ne vrátime, oberieme a uskladníme na ďalšie tri dni. Čerstvo dozretý melón sa totiž nikdy nekonzumuje, musí odležať a než ho dostaneme z poľa až sem, cez naše ruky prejde niekoľkokrát.“  

Foto: Elena Slováková

Keď si zákazník taký melón kúpi, domov si s ním od pestovateľky nesie aj praktické rady: Červený melón nedávajte do chladničky! Keď je príliš studený, stratí svoju chuť. Treba ho chladiť ako červené vínko, v pivnici, v ktorej je tak 17-18 stupňov. Ak pivnicu nemáte, položte ho radšej do vane a chvíľu naňho nechajte tiecť studenú vodu. A v chladničke neskladujte ani rajčiny a ak predsa, tak ich pár hodín pred konzumáciou určite vyberte, aby chytili izbovú teplotu a nabrali opäť svoju vôňu a chuť.“ ]

Väčšinu roka je len „skypová babička“ 

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 2 / 4

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…