Šupky zo zemiakov majú účinky, o ktorých ani netušíte. Toto je päť dôvodov, prečo ich netreba vyhadzovať
Ak zvyknete šupky zo zemiakov vyhadzovať do koša, možno by ste tento zvyk mali zmeniť.
Zemiaky sú v našom jedálničku také bežné, že ani nevnímame, aké výhody môžu mať pre naše zdravie. Tieto slová ešte viac platia pre šupky. Práve tie pomôžu s bojom proti mnohým chorobám aj zdravotným komplikáciám. Podľa britských vedcov sú zemiaky najbohatším zdrojom vitamínov zo všetkých možných druhov potravín a sú vraj užitočnejšie ako kyslá kapusta, banány či orechy. V čom všetkom vám teda šupky zo zemiakov dokážu pomôcť?
5. Znižujú riziko vzniku srdcových chorôb
Zemiakové šupky majú v sebe veľa draslíka, čo je dôležitý a pre organizmus nevyhnutý minerál. Jeho konzumáciou sa totiž znižuje riziko infarktu a mŕtvice. Draslík zohráva kľúčovú úlohu v znižovaní krvného tlaku a v udržiavaní zdravého srdca. V šupkách tiež nájdete ďalšiu zdravú živinu pre srdce, ktorou sú omega-3 mastné kyseliny.
4. Zvyšujú imunitu
Šupky zo zemiakov obsahujú množstvo vitamínu C, ktorý pôsobí ako silný antioxidant. Okrem vitamínu C v nich nájdete ešte vitamín B a vápnik, ktoré sú veľmi dôležité pre obranyschopnosť organizmu. Pozitívne tak vplývajú na zvýšenie a posilnenie imunity.
Článok pokračuje na ďalšej strane: