Dobré noviny
Páchnu, ale sú zdravé. Toto je päť výrazne aromatických potravín, ktoré majú na vaše telo zázračné účinky
Jana Rujáková
Jana Rujáková

Páchnu, ale sú zdravé. Toto je päť výrazne aromatických potravín, ktoré majú na vaše telo zázračné účinky

— Foto: Freepik.com

Síce nevoňajú, ale majú pozitívne účinky pre náš organizmus.

Niektoré z nasledujúcich potravín určite nebude ťažké vyskúšať, ale pri iných to problém môže byť. Sú totiž poriadne aromatické. Občas je však dobré mierny nekomfort prekonať a dopriať telu poriadnu porciu vitamínov. Trúfnete si?

5. Cesnak

Asi nikoho neprekvapí, že v našom zozname nechýba táto zdravá zelenina, ktorá má však výraznú "vôňu" a chuť. Vedeli ste však, že čo dodáva cesnaku jeho silnú arómu, ho robí zároveň výživným? Cesnak má totiž silné protizápalové účinky a sladký alebo páchnuci môže byť v závislosti od spôsobu varenia. Jedným z obľúbených spôsobov, ako cesnak "skrotiť", je opražiť ho. Podľa hlavnej výživovej poradkyne centier pre výživu a chudnutie NATURHOUSE Věry Burešovej cesnak tiež do istej miery dokáže podporiť rýchlosť metabolizmu.

Foto: Freepik.com

4. Ocot

Najmä nefiltrované octy, ktoré sa hodia do studenej kuchyne na dochucovanie čerstvých šalátov, polievok, omáčok, marinád na zeleninu či mäso, môžu mať pre niektorých ľudí špecifickú arómu. No ocot obsahuje polyfenoly, rastlinné chemikálie, ktoré majú antioxidačný účinok, a ten chráni bunky pred stresom. Vedecké štúdie tiež naznačujú, že ocot môže zabrániť rastu rakovinových buniek alebo spôsobiť zánik nádorových buniek. Niektorí odborníci dokonca odporúčajú piť nefiltrovaný ocot každé ráno nalačno.

Foto: Freepik.com

3. Syry

Medzi nie príliš voňavé potraviny nepochybne patria aj syry, no existujú ľudia, ktorí ich považujú za hotovú delikatesu. Iným sa zase pri ich "vôni" dvíha žalúdok. Medzi tie najsmradľavejšie patria taliansky syr Taleggio, anglický modrý syr Stilton, anglický Stinking Bishop, francúzsky Camembert a mnohé ďalšie. Syry však majú veľmi priaznivé účinky na organizmus, sú skvelým zdrojom vápnika, tukov a bielkovín. Obsahujú tiež vysoké množstvo vitamínov A a B12 spolu so zinkom, fosforom a riboflavínom.

Foto: Freepik.com

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…