Dobré noviny
Vďaka jej triku vydržia celé dni mäkké. Sladké rožky cukrárky Jožky Zaukolcovej jedzte, až keď vychladnú
Alžbeta Vojtušová
Alžbeta Vojtušová

Vďaka jej triku vydržia celé dni mäkké. Sladké rožky cukrárky Jožky Zaukolcovej jedzte, až keď vychladnú

Porotkyňa zo šou Pečie celé Slovensko, Jožka Zaukolcová. / Makové rožky.
Porotkyňa zo šou Pečie celé Slovensko, Jožka Zaukolcová. / Makové rožky. — Foto: Instagram/jozkazaukolcova_official, Instagram/sistersbakerysk

Sladučkú dobrotu si môžete vychutnať aj vďaka úžasnému receptu známej cukrárky.

„Kysnuté dobroty nikdy nekrájajte ani nejedzte teplé, môžu sa deformovať a spôsobiť tráviace problémy. Do cesta zamiešajte aj kyslú smotanu alebo biely jogurt – vďaka nim vydržia mäkučké viac dní,” povedala cukrárka Pluske.

Rožky Jožky Zaukolcovej:

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 100 g mlieka
  • 30 g kryštálového cukru
  • 13 g čerstvého droždia
  • 50 g kyslej smotany (bieleho jogurtu)
  • 80 g masla
  • 2 žĺtky
  • citrónovú kôru
  • štipku soli
  • 1 žĺtok na potieranie
  • tuk
  • šľahačka na podávanie
  • 150 g slivkového lekváru na potretie

Plnka:

  • 100 g mlieka
  • 10 g vanilkového cukru
  • 30 g kryštálového cukru
  • 120 g mletého maku
  • citrónová kôra z polovice citróna

Postup:

1. Preosejeme múku a z malého množstva mlieka, 1 ČL cukru a droždia pripravíme kvások. Počkáme, kým vykysne a následne pridáme múku, zvyšný cukor, mlieko, smotanu (alebo biely jogurt), rozpustené maslo, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Asi hodinu ho necháme kysnúť. Cesto následne rozdelíme na tri časti a všetky rozvaľkáme do kruhu.

2. Každý z nich rozkrojíme na osem trojuholníkov, všetky potrieme slivkovým lekvárom. Pripravíme si aj makovú plnku, na ktorú rozohrejeme mlieko s cukrom, pridáme mak a odstavíme. Keď plnka vychladne, vmiešame do nej nastrúhanú kôru z citróna. Trojuholníky následne polejeme aj makovou plnkou a naplnené ich strčíme do rožkov. Rozložíme ich na vymastený plech, potrieme vyšľahaným žĺtkom a necháme ešte krátko podkysnúť.

3. Rozohrejeme si rúru na 200 °C a pečieme približne 15 až 20 minút. Rožky môžeme servírovať aj so šľahačkou, prípadne si môžeme pripraviť ovocnú omáčku z 50 g cukru, 250 g sliviek, 5 g plátkovej želatíny, 70 g brusníc, 70 g čučoriedok a z tokajského vína. Rozpustíme cukor na karamel, pridáme nakrájané slivky a krátko povaríme. Odstavíme, vmiešame napučanú želatínu, čučoriedky a brusnice. Nakoniec omáčku dochutíme tokajským vínom.

Zdroj receptu: Pluska

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…