Vďaka jej triku vydržia celé dni mäkké. Sladké rožky cukrárky Jožky Zaukolcovej jedzte, až keď vychladnú
Sladučkú dobrotu si môžete vychutnať aj vďaka úžasnému receptu známej cukrárky.
„Kysnuté dobroty nikdy nekrájajte ani nejedzte teplé, môžu sa deformovať a spôsobiť tráviace problémy. Do cesta zamiešajte aj kyslú smotanu alebo biely jogurt – vďaka nim vydržia mäkučké viac dní,” povedala cukrárka Pluske.
Rožky Jožky Zaukolcovej:
Budete potrebovať:
Cesto:
250 g polohrubej múky
100 g mlieka
30 g kryštálového cukru
13 g čerstvého droždia
50 g kyslej smotany (bieleho jogurtu)
80 g masla
2 žĺtky
citrónovú kôru
štipku soli
1 žĺtok na potieranie
tuk
šľahačka na podávanie
150 g slivkového lekváru na potretie
Plnka:
100 g mlieka
10 g vanilkového cukru
30 g kryštálového cukru
120 g mletého maku
citrónová kôra z polovice citróna
Postup:
1. Preosejeme múku a z malého množstva mlieka, 1 ČL cukru a droždia pripravíme kvások. Počkáme, kým vykysne a následne pridáme múku, zvyšný cukor, mlieko, smotanu (alebo biely jogurt), rozpustené maslo, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, soľ a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Asi hodinu ho necháme kysnúť. Cesto následne rozdelíme na tri časti a všetky rozvaľkáme do kruhu.
2. Každý z nich rozkrojíme na osem trojuholníkov, všetky potrieme slivkovým lekvárom. Pripravíme si aj makovú plnku, na ktorú rozohrejeme mlieko s cukrom, pridáme mak a odstavíme. Keď plnka vychladne, vmiešame do nej nastrúhanú kôru z citróna. Trojuholníky následne polejeme aj makovou plnkou a naplnené ich strčíme do rožkov. Rozložíme ich na vymastený plech, potrieme vyšľahaným žĺtkom a necháme ešte krátko podkysnúť.
3. Rozohrejeme si rúru na 200 °C a pečieme približne 15 až 20 minút. Rožky môžeme servírovať aj so šľahačkou, prípadne si môžeme pripraviť ovocnú omáčku z 50 g cukru, 250 g sliviek, 5 g plátkovej želatíny, 70 g brusníc, 70 g čučoriedok a z tokajského vína. Rozpustíme cukor na karamel, pridáme nakrájané slivky a krátko povaríme. Odstavíme, vmiešame napučanú želatínu, čučoriedky a brusnice. Nakoniec omáčku dochutíme tokajským vínom.