Dobré noviny
Tajná ingrediencia vylepší každý koláč. Štedrák podľa Petry Tóthovej je nádherne vláčny a voňavý
Alžbeta Vojtušová
Alžbeta Vojtušová

Tajná ingrediencia vylepší každý koláč. Štedrák podľa Petry Tóthovej je nádherne vláčny a voňavý

Petra je porotkyňou v relácii Pečie celé Slovensko. / Lahodný koláčik si môžete upiecť aj vy.
Petra je porotkyňou v relácii Pečie celé Slovensko. / Lahodný koláčik si môžete upiecť aj vy. — Foto: Instagram/petratothova_official

Vychutnajte si koláč plný rôznych chutí.

Štedrák Petry Tóthovej:

Budete potrebovať:

Na cesto:

  • 300 g v šupke uvarených a najemno nastrúhaných zemiakov
  • 50 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vajce 
  • ¼ ČL soli
  • 360 g polohrubej múky
  • 22 g droždia
  • 3 lyžice vlažného mlieka

Na prvú plnku:

  • 150 g mletého maku
  • 40 g cukru krupica
  • 50 ml mlieka
  • 25 ml rumu
  • 25 g masla
  • kôru z 1/2 citróna
  • sneh z 1 bielka

Na druhú plnku:

  • 150 g mletých orechov
  • 40 g cukru krupica
  • 50 ml mlieka
  • 25 ml rumu
  • 25 g masla
  • kôru z 1/2 citróna
  • sneh z 1 bielka

Na tretiu plnku:

  • 150 g jemného tvarohu
  • 40 g práškového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 3 žĺtky
  • sneh z 1 bielka
  • mletú škoricu podľa chuti
  • 40 g hrozienok namočených v rume podľa chuti

Ostatné:

  • 250 g slivkový lekváru
  • 100 g rozpusteného masla
  • múku na podsypanie pri vaľkaní

Postup:

1. Do misky najprv rozdrvíme droždie a zalejeme ho mliekom. Zemiaky dáme do misy od mixéra a spolu s nakrájaným maslom, cukrom, vajcom, štipkou soli, múkou a droždím s mliekom vypracujeme hákom jemné cesto. Zakryjeme a necháme v miske kysnúť približne 30 minút, kým neurobíme plnky.

2. Na prvú plnku si dáme variť mlieko s cukrom a maslom, následne pridáme pomletý mak a kôru. Dôkladne ju premiešame a necháme vychladnúť.

3. Na druhú plnku dáme opäť variť mlieko s cukrom a maslom, pridáme však pomleté orechy, rum a kôru. Dôkladne ju premiešame a necháme vychladnúť a podobne pridáme sneh.

4. V prípade tretej plnky zmiešame tvaroh s práškovým cukrom, vanilkou a žĺtkami, pridáme škoricu a hrozienka. Opatrne vmiešame sneh z bielkov.

5. Cesto si rozdelíme na päť častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu. Koláč rovnomerne vrstvíme, najprv cesto, potom makovú plnku, ďalšiu vrstvu cesta a orechovú plnku a takisto to urobíme aj s treťou časťou cesta a tvarohovou plnkou. Ďalšiu časť cesta po rozvaľkaní potrieme lekvárom, položíme opatrne na tvarohovú plnku. Posledné cesto rozvaľkáme a vo forme mriežky ho položíme na lekvár. Pečieme v rúre rozohriatej na 180 °C približne 45-55 minút.

Dobrú chuť!

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…