Tajná ingrediencia vylepší každý koláč. Štedrák podľa Petry Tóthovej je nádherne vláčny a voňavý
Vychutnajte si koláč plný rôznych chutí.
Štedrák Petry Tóthovej:
Budete potrebovať:
Na cesto:
300 g v šupke uvarených a najemno nastrúhaných zemiakov
50 g masla
80 g práškového cukru
1 vajce
¼ ČL soli
360 g polohrubej múky
22 g droždia
3 lyžice vlažného mlieka
Na prvú plnku:
150 g mletého maku
40 g cukru krupica
50 ml mlieka
25 ml rumu
25 g masla
kôru z 1/2 citróna
sneh z 1 bielka
Na druhú plnku:
150 g mletých orechov
40 g cukru krupica
50 ml mlieka
25 ml rumu
25 g masla
kôru z 1/2 citróna
sneh z 1 bielka
Na tretiu plnku:
150 g jemného tvarohu
40 g práškového cukru
1 ks vanilkového cukru
3 žĺtky
sneh z 1 bielka
mletú škoricu podľa chuti
40 g hrozienok namočených v rume podľa chuti
Ostatné:
250 g slivkový lekváru
100 g rozpusteného masla
múku na podsypanie pri vaľkaní
Postup:
1. Do misky najprv rozdrvíme droždie a zalejeme ho mliekom. Zemiaky dáme do misy od mixéra a spolu s nakrájaným maslom, cukrom, vajcom, štipkou soli, múkou a droždím s mliekom vypracujeme hákom jemné cesto. Zakryjeme a necháme v miske kysnúť približne 30 minút, kým neurobíme plnky.
2. Na prvú plnku si dáme variť mlieko s cukrom a maslom, následne pridáme pomletý mak a kôru. Dôkladne ju premiešame a necháme vychladnúť.
3. Na druhú plnku dáme opäť variť mlieko s cukrom a maslom, pridáme však pomleté orechy, rum a kôru. Dôkladne ju premiešame a necháme vychladnúť a podobne pridáme sneh.
4. V prípade tretej plnky zmiešame tvaroh s práškovým cukrom, vanilkou a žĺtkami, pridáme škoricu a hrozienka. Opatrne vmiešame sneh z bielkov.
5. Cesto si rozdelíme na päť častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu. Koláč rovnomerne vrstvíme, najprv cesto, potom makovú plnku, ďalšiu vrstvu cesta a orechovú plnku a takisto to urobíme aj s treťou časťou cesta a tvarohovou plnkou. Ďalšiu časť cesta po rozvaľkaní potrieme lekvárom, položíme opatrne na tvarohovú plnku. Posledné cesto rozvaľkáme a vo forme mriežky ho položíme na lekvár. Pečieme v rúre rozohriatej na 180 °C približne 45-55 minút.