Dobré noviny
Michelinský zemiakový šalát robí každé Vianoce. Šéfkuchár Pavel Pospíšil recept zdedil po otcovi
Simona Gálová
Simona Gálová

Michelinský zemiakový šalát robí každé Vianoce. Šéfkuchár Pavel Pospíšil recept zdedil po otcovi

Ilustračná fotografia / Pavel Pospíšil
Ilustračná fotografia / Pavel Pospíšil — Foto: Profimedia

Ten recept je určite 100 rokov starý, priznal šéfkuchár.

Recept na michelinský zemiakový šalát podľa šéfkuchára Pavla Pospíšila:

Ingrediencie:

  • 750 g zemiakov na šalát
  • 1 menší zeler
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 väčšie mrkvy
  • 10 menších kyslých uhoriek

Na zálievku:

  • 1 veľká lyžica plnotučnej horčice (môže byť aj ostrejšia)
  • 200 ml slnečnicového oleja
  • 1 lyžica cukru
  • väčšia štipka soli
  • štipka mletého korenia
  • 200 ml nálevu z uhoriek
  • 5 lyžíc octu (podľa kyslosti nálevu)
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Postup:

Do hrnca dáme variť zemiaky určené na šalát. Vo vode ich varíme spolu so štipkou rasce a dvomi štipkami soli. Zemiaky varíme do polomäkka, aby sme ich mohli nakrájať na pevné plátky. Horúce zemiaky ošúpeme a za tepla ich nakrájame ozdobným nožom, ktorý nám na zemiakoch urobí neštandardný vzor. Je nutné, aby zemiaky boli pri krájaní skutočne teplé, pretože iba tak do nich dostaneme chuť zálievky a zeleniny.

V ďalšom hrnci si do mäkka uvaríme menší olúpaný zeler a tri očistené mrkvy. Uvarenú koreňovú zeleninu scedíme a schladíme v ľadovej vode, aby sme nestratili farbu a zabránili ďalšiemu mäknutiu zeleniny. Následne zeler a mrkvy nakrájame na tenké plátky.

Vo vriacej vode sparíme jednu väčšiu cibuľu, ktorú rozoberieme na jednotlivé vrstvy. Tým ju zbavíme ostrosti, ale zároveň zachováme jej lahodnú chuť, ktorú v šaláte chceme mať. Jednotlivé sparené vrstvy cibule následne nakrájame na prúžky. Pripravíme si aj kyslé uhorky, ktoré nakrájame na kolieska.

Na zálievku si pripravíme kopcovitú lyžicu plnotučnej horčice a za stáleho miešania do nej pridávame slnečnicový olej, aby sme získali akúsi horčicovú majonézu. Do nej potom pridáme nálev z uhoriek a minimálne 5 lyžíc octu. Pridáme ho podľa chuti a sily nálevu z uhoriek. Nakoniec zálievku ochutíme soľou a cukrom podľa chuti.

Šalát nemiešame v mise, ale vrstvíme ho. Na dno širokej misy vložíme plátky zemiakov, posypeme ich cibuľovými prúžkami, nakrájanou mrkvou, zelerom a kyslými uhorkami. Potom vrstvy okoreníme čiernym mletým korením a polejeme ich niekoľkými lyžicami zálievky. Vrstvy následne opakujeme, až spotrebujeme všetku zeleninu. Ako posledné by mali ísť kolieska varených zemiakov, ktoré nakoniec dôsledne polejeme zálievkou a posypeme petržlenovou vňaťou. Šalát necháme v chladničke odležať aspoň šesť hodín.

Dobrú chuť!

Časť 2 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…