Michelinský zemiakový šalát robí každé Vianoce. Šéfkuchár Pavel Pospíšil recept zdedil po otcovi
Ten recept je určite 100 rokov starý, priznal šéfkuchár.
Recept na michelinský zemiakový šalát podľa šéfkuchára Pavla Pospíšila:
Ingrediencie:
750 g zemiakov na šalát
1 menší zeler
1 väčšia cibuľa
3 väčšie mrkvy
10 menších kyslých uhoriek
Na zálievku:
1 veľká lyžica plnotučnej horčice (môže byť aj ostrejšia)
200 ml slnečnicového oleja
1 lyžica cukru
väčšia štipka soli
štipka mletého korenia
200 ml nálevu z uhoriek
5 lyžíc octu (podľa kyslosti nálevu)
2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup:
Do hrnca dáme variť zemiaky určené na šalát. Vo vode ich varíme spolu so štipkou rasce a dvomi štipkami soli. Zemiaky varíme do polomäkka, aby sme ich mohli nakrájať na pevné plátky. Horúce zemiaky ošúpeme a za tepla ich nakrájame ozdobným nožom, ktorý nám na zemiakoch urobí neštandardný vzor. Je nutné, aby zemiaky boli pri krájaní skutočne teplé, pretože iba tak do nich dostaneme chuť zálievky a zeleniny.
V ďalšom hrnci si do mäkka uvaríme menší olúpaný zeler a tri očistené mrkvy. Uvarenú koreňovú zeleninu scedíme a schladíme v ľadovej vode, aby sme nestratili farbu a zabránili ďalšiemu mäknutiu zeleniny. Následne zeler a mrkvy nakrájame na tenké plátky.
Vo vriacej vode sparíme jednu väčšiu cibuľu, ktorú rozoberieme na jednotlivé vrstvy. Tým ju zbavíme ostrosti, ale zároveň zachováme jej lahodnú chuť, ktorú v šaláte chceme mať. Jednotlivé sparené vrstvy cibule následne nakrájame na prúžky. Pripravíme si aj kyslé uhorky, ktoré nakrájame na kolieska.
Na zálievku si pripravíme kopcovitú lyžicu plnotučnej horčice a za stáleho miešania do nej pridávame slnečnicový olej, aby sme získali akúsi horčicovú majonézu. Do nej potom pridáme nálev z uhoriek a minimálne 5 lyžíc octu. Pridáme ho podľa chuti a sily nálevu z uhoriek. Nakoniec zálievku ochutíme soľou a cukrom podľa chuti.
Šalát nemiešame v mise, ale vrstvíme ho. Na dno širokej misy vložíme plátky zemiakov, posypeme ich cibuľovými prúžkami, nakrájanou mrkvou, zelerom a kyslými uhorkami. Potom vrstvy okoreníme čiernym mletým korením a polejeme ich niekoľkými lyžicami zálievky. Vrstvy následne opakujeme, až spotrebujeme všetku zeleninu. Ako posledné by mali ísť kolieska varených zemiakov, ktoré nakoniec dôsledne polejeme zálievkou a posypeme petržlenovou vňaťou. Šalát necháme v chladničke odležať aspoň šesť hodín.