Dobré noviny
Nemusíte držať radikálnu diétu. Vďaka týmto 7 malým zmenám výrazne zlepšíte svoje zdravie a schudnete
Simona Gálová
Simona Gálová

Nemusíte držať radikálnu diétu. Vďaka týmto 7 malým zmenám výrazne zlepšíte svoje zdravie a schudnete

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. — Foto: Pexels (Engin Akyurt)

Aj malé zmeny dokážu byť účinné.

5. Prijímajte viac zdravých sacharidov

Ak ste si dali novoročné predsavzatie, že končíte so sacharidmi, podľa O'Connora to nie je najlepšie riešenie. „Namiesto znižovania sacharidov sa zamerajte na kvalitné sacharidy,“ radí s dodatkom, že by sme mali začať jesť viac zeleniny, celozrnných výrobkov a strukovín.

„Vymeňte vysoko spracované sacharidy za celozrnné pečivo, fazuľu, hrach, šošovicu, strukovinu, quinou, ovocie a zeleninu. Pridanie týchto kvalitných sacharidov vám môže pomôcť znížiť riziko rakoviny a cukrovky typu 2, znížiť pravdepodobnosť úmrtia na srdcové choroby alebo mozgovú príhodu a pomôcť vám zhodiť kilá bez počítania kalórií,“ odkázal.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa LADISLAV KUŽELA (@laco_kuzela)

4. Jedzte ako storoční ľudia

Počuli ste o modrých zónach? Ide o zóny dlhovekosti, kde sa ľudia dožívajú veľmi vysokého veku a ich stravovanie nás môže všetkých inšpirovať. „Jedzte každý deň šálku fazule, hrachu, šošovice a iných strukovín. Ľudia v modrých zónach majú tendenciu jesť rôzne fazule, ako aj iné rastlinné potraviny, ktoré sú bohaté na vlákninu,“ vysvetlil O'Connor, podľa ktorého nám ich typ stravovania môže predĺžiť život o niekoľko rokov.

3. Večer môžete jesť, ale menšie porcie

Nejesť po piatej alebo po šiestej je jedno z najznámejších pravidiel diétovania. Jedlu sa podľa odborníkov vyhýbať nemusíme ani večer, no dôležité je, čo si dáme a koľko. „Štúdie ukazujú, že jedlo skonzumované o 9:00 môže mať výrazne odlišné metabolické účinky ako rovnaké jedlo konzumované o 21:00,“ objasňuje O'Connor. Podľa neho je optimálnejšie skonzumovať väčšinu kalórií počas dňa ako neskôr.

Zamerať by sme sa mali na veľké raňajky, skromný obed a malú večeru. „Vďaka tomu, ako fungujú naše vnútorné hodiny, sú naše telá pripravené na trávenie a metabolizmus potravy na začiatku dňa. Ako deň postupuje, náš metabolizmus sa stáva menej efektívnym,“ dovysvetlil.

2. Pridajte niečo do svojho jedálnička

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 2 / 3

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…