Svet miluje slovenskú kuchyňu. Naše maškrty zabodovali v konkurencii desiatok pokrmov z Európy
Slovenské pochúťky očarili ľudí z celého sveta.
Naši predkovia isto ani netušili, že pokrmy, ktoré boli kedysi akýmsi jedlom pre chudobných, raz budú obľúbenou pochúťkou ľudí z celého sveta. Populárny cestovateľský gastroportál si tentokrát posvietil na najlepšie snacky Európy a hoci v rebríčku figuruje stovka pokrmov, slovenské maškrty atakujú popredné priečky.
Najobľúbenejšie pokrmy
Za zoznamom stojí gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute. Prvé miesto v rebríčku si uchmatla kepta duona, pochutina z Litvy. Ide o plátky ražného chleba, ktoré sú do chrumkava opečené. Väčšinou sa jedia s dresingom a podávajú sa k pivu.
Druhé miesto patrí špecialite gréckeho ostrova Milos, Pitarakia, ktorá sa skladá z malých koláčikov v tvare polmesiaca plnených syrom.
Na treťom mieste sa objavilo gruzínske chačapuri, teda syrový chlieb. „Tradične sa polieva taveným syrom, vajíčkami a maslom. Existujú rôzne druhy chačapuri a aj keď boli do jedla zapracované niektoré nové odrody syra, ako sú mozzarella a feta, medzi najbežnejšie doplnky stále patrí tradičný gruzínsky syr Sulguni alebo imeretský syr," opisuje gastroportál.
Štvrtá priečka poteší milovníkov talianskej kuchyne. Patrí totiž pochúťke Panzerotti, ktoré tvarom aj cestom pripomínajú malé calzone pizze. Namiesto pečenia v rúre sú však vyprážané.
Slovenský úspech
Hoci v rebríčku figuruje stovka pokrmov z celej Európy, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.
Článok pokračuje na ďalšej strane: