Pochúťky našich starých mám dobyli svet. Obľúbené prílohy zabodovali v obrovskej konkurencii
Slovenské pokrmy očarili ľudí z celého sveta.
Svet okúzlili pochúťky našich babičiek. Populárny cestovateľský gastroportál Taste Atlas si posvietil na najlepšie stredoeurópske prílohy a hoci v rebríčku figurujú desiatky pokrmov, tie slovenské trónia na prvých dvoch priečkach. Obstáli v konkurencii ďalších 51 príloh zo strednej Európy.
5. Käseknödel
Piate miesto patrí rakúskej prílohe Käseknödel, teda tradičnej knedli doplnenej o syr. Ako uvádza Taste Atlas, pri jej príprave sa využívajú najmä zvyšky starého chleba, ktorý sa zmieša so syrom, vajcami, maslom, mliekom, cibuľou, petržlenovou vňaťou, soľou a korením.
4. Gromperekichelcher
Gromperekichelcher je luxemburská verzia zemiakovej placky. Skladá sa zo strúhaných zemiakov, šalotky, cesnaku, petržlenu, vajec a múky. Po zmiešaní ingrediencií sa zmes zvyčajne ochutí soľou, korením a štipkou muškátového orieška, stlačí sa do malej placky a potom sa vypráža na horúcom oleji. Táto pochúťka si v rebríčku uchmatla 4. miesto.
3. Sliezske knedle
Tretia priečka patrí tzv. sliezskym knedliam, ktoré sú charakteristické svojim okrúhlym tvarom a malým prehĺbením v strede. Ide o poľskú pochúťku, ktorá sa zvyčajne spája s omáčkou alebo mäsovým nálevom. Pokrm z varených zemiakov, múky a vaječných žĺtkov si možno vychutnať ako hlavné jedlo aj ako prílohu k rôznym jedlám z pečeného mäsa.
Hoci v rebríčku figurujú desiatky pokrmov zo strednej Európy, tie najlepšie pochádzajú zo Slovenska.
Pochúťky našich babičiek
Článok pokračuje na ďalšej strane: