Vylepšil tradičný mazanec. Šéfkuchár Paulus takto pretvoril veľkonočnú špecialitu na majstrovské dielo
Kruhový tvar tohto tradičného pečiva má pripomínať slnko.
Sviatky Veľkej noci sú opradené mnohými zvykmi a tradíciami. Tie, ktoré súvisia s prípravou klasických pokrmov, sa niekedy dajú aj príjemne zmodernizovať, pričom si zachovajú svoju podstatu. Svoje o tom vie aj michelinský kuchár Roman Paulus, ktorý sa vyhral s jedným z najtradičnejších veľkonočných receptov.
V každej rodine sa pripravoval inak
Mazanec patrí medzi najstaršie druhy obradného pečiva a tradične sa pripravuje na Bielu sobotu. V minulosti sa doňho nepridával cukor, pretože bol príliš drahý, ale v bohatších rodinách si ho dopriali aj s tvarohom, múkou alebo strúhaným syrom. Jeho kruhový tvar má pripomínať slnko.
V každej rodine obsahoval iné ingrediencie. Služobníci dostávali verziu z čistého kysnutého cesta, zámožným návštevám sa naopak podával s hrozienkami a mandľami. Chudobnejšie rodiny si piekli jeden veľký mazanec, z ktorého si odkrajovali, bohatšie zasa pripravili viac malých a každý dostal svoj vlastný kúsok.
Tento rok môžete nájsť inšpiráciu u šéfkuchára Paulusa a na veľkonočný stôl položiť netradičný veniec z kysnutého cesta. S jamkami, do ktorých sa po upečení položia kraslice, sa z neho stáva kulinárske dielo, ktorým nepotešíte len žalúdok. „Získate tradičný a zároveň neobvyklý mazanec, na ktorý bude radosť pozerať,“ píše Paulus na svojom Instagrame.
Mazancový veniec podľa šéfkuchára Paulusa:
Recept nájdete na ďalšej strane: