Dôležité je, čo spravíte s cestom. Fašiangové šišky podľa receptu šéfkuchára vám zmiznú zo stola ako prvé
Spravte si šišky tak, ako ich robí michelinský kuchár Paulus.
Fašiangy sú tradične spojené s množstvom dobrého jedla, maškarnými plesmi a s veselicami. V minulosti bolo toto obdobie predzvesťou pôstu, pred ktorým sa bolo treba poriadne najesť a urobiť si tak pomyselné zásoby. K jedlám, ktoré sú s týmto časom v roku späté, patria okrem zabíjačkových špecialít, fánok či pampúchov aj tradičné fašiangové šišky. Recept na ne má aj známy michelinský šéfkuchár.
Hnev viedenskej cukrárky
„Sú jemné a nadýchané, budú vám miznúť spod rúk skôr, než ich dorobíte,“ láka svojich fanúšikov Roman Paulus. História tejto sladkej pochúťky je dlhá a opradená mnohými legendami. Aj keď sú prinajmenšom zábavné, netreba na nich hľadať ani kúsok pravdy.
Podľa tej najznámejšej má šišky na svedomí hnev istej viedenskej cukrárky. Tá sa tak rozčúlila na muža v kuchyni, že po ňom hodila kus cesta, ktorý dopadol do panvice plnej horúcej masti. Na jej prekvapenie sa z hmoty po čase stala chutná gulička, ktorá vraj dostala meno po jej objaviteľke - Cilkina guľa.
Podľa známeho kuchára sú šišky výbornou alternatívou na fašiangové raňajky alebo poobedné maškrtenie. Pri ich príprave je však veľmi dôležitá práca s cestom. „Ja som si ho tentokrát dokonca pripravil večer a nechal som ho cez noc vonku, popoludní som ho zobral zase do tepla a bolo skvelé,“ radí.
Fašiangové šišky podľa Romana Paulusa
Recept nájdete na ďalšej strane: