Pôstne jedlo a napriek tomu pochúťka. Plnené placky Kamily Magálovej chutia najlepšie, keď ich potriete
Kamila pripravila recept spolu so šéfkuchárom Pavlom Pospíšilom.
Skončili sa fašiangové zábavy a je čas zastaviť sa, uskromniť sa a pripraviť sa na dôležitú vec. Obdobie pôstu sa v minulosti netýkalo len jedla. Dedinami sa začali ozývať výlučne pochmúrne piesne, muži odložili fajky a po celý čas sa nedotkli alkoholu. Podstatou pôstu je zamyslenie sa nad vlastnou smrteľnosťou a pre kresťanov predstavuje prípravu na najdôležitejšie sviatky v roku, na Veľkú noc.
Hrnce, v ktorých sa dovtedy varili mastné jedlá, sa poriadne vymyli a odniesli na povalu, kovové lyžice sa nahradili drevenými a mastilo sa len rastlinným olejom. Varili sa jednoduché polievky a omáčky, múčne jedlá, jedli sa strukoviny a zemiaky. Populárna bola surová kvasená kapusta s krajcom suchého chleba podávaná nie len ako občerstvenie, ale aj ako hlavné jedlo.
Napriek tomu, že pôst je obdobím zriekania sa, aj v tomto čase sa na stole môžu objaviť pochúťky, ktoré si môžeme dopriať. Kamila Magálová so šéfkuchárom Pavlom Pospíšilom na pôstny stôl prichystali jogurtové placky plnené syrom.
Pôstne placky od Kamily a Pavla
Recept nájdete na ďalšej strane: