Dobré noviny
Úspech slovenskej kuchyne! Špecialita našich starých mám predbehla aj slávne francúzske palacinky
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Úspech slovenskej kuchyne! Špecialita našich starých mám predbehla aj slávne francúzske palacinky

Ilustračná fotografia / Crêpes Suzette
Ilustračná fotografia / Crêpes Suzette — Foto: TASR, Wikipedia/Missvain

Zahanbiť sa nedali ani naši susedia.

Naše babičky isto ani netušili, že ich recepty raz budú hodnotiť ľudia z celého sveta. Populárny cestovateľský gastroportál Taste Atlas si tentokrát posvietil na „najlepšie palacinky sveta" a hoci v rebríčku figurujú desiatky pokrmov vrátane svetoznámych francúzskych palaciniek Crêpes, zahanbiť sa nenechali ani tie slovenské. Pozrite sa, ako dopadli.

1. Francúzske Crêpes

„Tieto tenké palacinky sa vyrábajú z pšeničnej múky a majú pôvod vo francúzskom regióne Bretónsko. Hoci sú palacinky francúzskou základňou a národným jedlom, sú také obľúbené, že sa rozšírili po celom svete od prelomu 20. storočia, keď sa biela pšeničná múka stala cenovo dostupnou,“ opisuje Taste Atlas francúzske Crêpes, ktoré získali hodnotenie 4,5 hviezdičky a uchmatli si prvenstvo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Fréderic.D - Recettes - Conseils - Astuces (@latelier_de_fred10)

2. Cisársky zákusok

Na druhom mieste skončili Rakúšania s ich obľúbeným dezertom Kaiserschmarrn, ktorý je u nás známy aj pod názvom „cisársky zákusok“„Možno ho opísať ako nadýchanú, jemne skaramelizovanú miešanú palacinku. Legenda hovorí, že kaiserschmarrn bol obľúbeným dezertom cisára Františka Jozefa I., po ktorom bol pomenovaný,“ uviedol portál.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Korinna Rita Sandra Olfermann (@die_landhauskoechin)

3. Čínsky Jianbing

Jianbing je obľúbené raňajkové čínske jedlo, ktorú predávajú mnohí pouliční predavači jedla skoro ráno. „Jianbing, alebo vyprážaná palacinka, je tenká a pikantná palacinka podobná európskej palacinke, ktorá sa vyrába tak, že sa cesto naleje na horúcu liatinovú dosku pomocou drevenej lopatky,“ vysvetľuje Taste Atlas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Betty Richardson | Hong Kong (@bettyshanghai)

Slovenský úspech

Hoci v rebríčku figuruje až 85 pokrmov z celého sveta, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko či susedné Česko.

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…