Úspech slovenskej kuchyne! Špecialita našich starých mám predbehla aj slávne francúzske palacinky
Zahanbiť sa nedali ani naši susedia.
Naše babičky isto ani netušili, že ich recepty raz budú hodnotiť ľudia z celého sveta. Populárny cestovateľský gastroportál Taste Atlas si tentokrát posvietil na „najlepšie palacinky sveta" a hoci v rebríčku figurujú desiatky pokrmov vrátane svetoznámych francúzskych palaciniek Crêpes, zahanbiť sa nenechali ani tie slovenské. Pozrite sa, ako dopadli.
1. Francúzske Crêpes
„Tieto tenké palacinky sa vyrábajú z pšeničnej múky a majú pôvod vo francúzskom regióne Bretónsko. Hoci sú palacinky francúzskou základňou a národným jedlom, sú také obľúbené, že sa rozšírili po celom svete od prelomu 20. storočia, keď sa biela pšeničná múka stala cenovo dostupnou,“ opisuje Taste Atlas francúzske Crêpes, ktoré získali hodnotenie 4,5 hviezdičky a uchmatli si prvenstvo.
2. Cisársky zákusok
Na druhom mieste skončili Rakúšania s ich obľúbeným dezertom Kaiserschmarrn, ktorý je u nás známy aj pod názvom „cisársky zákusok“. „Možno ho opísať ako nadýchanú, jemne skaramelizovanú miešanú palacinku. Legenda hovorí, že kaiserschmarrn bol obľúbeným dezertom cisára Františka Jozefa I., po ktorom bol pomenovaný,“ uviedol portál.
3. Čínsky Jianbing
Jianbing je obľúbené raňajkové čínske jedlo, ktorú predávajú mnohí pouliční predavači jedla skoro ráno. „Jianbing, alebo vyprážaná palacinka, je tenká a pikantná palacinka podobná európskej palacinke, ktorá sa vyrába tak, že sa cesto naleje na horúcu liatinovú dosku pomocou drevenej lopatky,“ vysvetľuje Taste Atlas.
Slovenský úspech
Hoci v rebríčku figuruje až 85 pokrmov z celého sveta, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko či susedné Česko.
Článok pokračuje na ďalšej strane: