Potravina budúcnosti má nahradiť hovädzie mäso. Bude lacná, plná vitamínov a s jednou veľkou výhodou
Vedci na časticiach obilnín kultivovali bunky hovädzej svaloviny a tuku.
Výskumníci z Južnej Kórey vypestovali v zrnkách ryže hovädzie bunky a nová potravina by mohla pomôcť pri produkcii udržateľného a cenovo dostupného zdroja bielkovín šetrného k životnému prostrediu, ktorý by mohol nahradiť hovädzie mäso. Informuje o tom na základe správy agentúry Reuters.
Ošetrili enzýmami
Vedci na časticiach obilnín kultivovali bunky hovädzej svaloviny a tuku. Ošetrili ich enzýmami, aby vytvorili ideálne prostredie na rast a následne ich spojili s pestovanými hovädzími bunkami. Výsledný produkt pripomína ružové zrnko ryže.
Vedúci výskumného tímu, profesor Čin-ki Hong z Jonsejskej univerzity v Soule, označil „hovädziu ryžu“ za prvý produkt svojho druhu. Tím vedcov zverejnil výsledky výskumu v odbornom časopise Matter.
Výhody oproti orechom
V minulosti sa o umelé vypestovanie mäsových produktov pokúšalo množstvo spoločností, napríklad zo sójovej omáčky. Tím profesora Honga však uvádza, že v porovnaní so sójou alebo orechmi má ryža výhodu – alergiu spôsobuje výrazne menšiemu počtu ľudí.