Našu kuchyňu si nevedia vynachváliť. Tradičné slovenské pochúťky uspeli medzi desiatkami jedál z Európy
Slovenské chuťovky očarili ľudí z celého sveta.
Jednoduché a tradičné slovenské jedlá neobľubujeme len my, ale priťahujú pozornosť gurmánov z celého sveta. Potvrdzuje to aj populárny cestovateľský portál, ktorý si tentokrát posvietil na stredoeurópske snacky. Hoci v rebríčku figuruje stovka pokrmov, tie najlepšie pochádzajú zo Slovenska.
Najobľúbenejšie pokrmy
Zoznamom vypracoval gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.
Piate miesto v rebríčku snackov patrí poľskej zapiekanke. „Jedným z obľúbených poľských fastfoodov je tento jedinečný otvorený sendvič. Chutná poľská zapiekanka sa vyrába z obyčajnej bielej bagety, ktorá je pozdĺžne rozrezaná, obložená rôznymi chutnými ingredienciami a štedrou kopou strúhaného polotvrdého syra,“ opisuje Taste Atlas pochúťku našich susedov.
V rebríčku nechýbajú ani holandské Poffertjes, teda malé, okrúhle a nadýchané palacinky vyrobené z droždia a pohánkovej múky. Patrí im tretie miesto.
Túto pochúťku pritom len o pár bodov predbehlo jedlo s názvom Gromperekichelcher, teda akási luxemburská verzia našich zemiakových placiek. „Skladá sa zo strúhaných zemiakov, šalotky, cesnaku, petržlenu, vajec a múky. Po zmiešaní ingrediencií sa zmes zvyčajne ochutí soľou, korením a štipkou muškátového orieška, stlačí sa do malej placky a potom sa vypráža na horúcom oleji,“ opisuje Taste Atlas pokrm, ktorý obsadil druhé miesto.
Slovenský úspech
Hoci v rebríčku figuruje až 73 najlepších pokrmov zo Strednej Európy, tie najlepšie pochádzajú zo Slovenska.
Článok pokračuje na ďalšej strane: