Našu kuchyňu si nevedia vynachváliť. Tradičné slovenské pochúťky uspeli medzi desiatkami jedál z Európy
Slovenské chuťovky očarili ľudí z celého sveta.
1. Zemiakové placky
„Skladajú sa z hustého cesta zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín. Krátko opečená na panvici do zlatohneda, táto maškrta sa zvyčajne vychutnáva ako hlavný chod s rôznymi mliečnymi výrobkami alebo ako príloha,“ píše Taste Atlas na margo slovenských zemiakových placiek. V rebríčku najlepších snackov strednej Európy obsadili 1. priečku.
Lokše
Zahanbiť sa však nedala ani ďalšia pochúťka. Lokše skončili na 3. mieste. „Tieto tenké, chrumkavé zemiakové placky sú tradičnou slovenskou maškrtou, ktorá sa zvyčajne podáva počas vianočných sviatkov a pôstu. Vyrábajú sa z mäkkého zemiakového cesta, ktoré sa vyvaľká do plochých kruhových tvarov a pečie sa nasucho do chrumkava a zlatistej farby,“ informuje gastroportál.
Skalický trdelník
O niečo nižšie, na 35. mieste, svieti skalický trdelník. „Ide o dutý pekársky výrobok valcového tvaru, ktorý je vyrábaný navíjaním mäkkého cesta na valček zvaný ‚trdlo‘,“ píše portál Taste Atlas. Typický je pre Záhorie a má ochranné zemepisné označenie registrované Európskou komisiou v rámci celej Európskej únie.