Dobré noviny
Našu kuchyňu si nevedia vynachváliť. Tradičné slovenské pochúťky uspeli medzi desiatkami jedál z Európy
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Našu kuchyňu si nevedia vynachváliť. Tradičné slovenské pochúťky uspeli medzi desiatkami jedál z Európy

— Foto: Google Maps / TASR

Slovenské chuťovky očarili ľudí z celého sveta.

Jednoduché a tradičné slovenské jedlá neobľubujeme len my, ale priťahujú pozornosť gurmánov z celého sveta. Potvrdzuje to aj populárny cestovateľský portál, ktorý si tentokrát posvietil na stredoeurópske snacky. Hoci v rebríčku figuruje stovka pokrmov, tie najlepšie pochádzajú zo Slovenska.

Najobľúbenejšie pokrmy

Zoznamom vypracoval gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.

Piate miesto v rebríčku snackov patrí poľskej zapiekanke. Jedným z obľúbených poľských fastfoodov je tento jedinečný otvorený sendvič. Chutná poľská zapiekanka sa vyrába z obyčajnej bielej bagety, ktorá je pozdĺžne rozrezaná, obložená rôznymi chutnými ingredienciami a štedrou kopou strúhaného polotvrdého syra,“ opisuje Taste Atlas pochúťku našich susedov.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/TasteAtlas/posts/pfbid0FX7vNwMBGna9uktNWFVJn8j9c27Fnb8gdqSoz1DQBKzbntkxjrN2eU6ktBvg81M6l

V rebríčku nechýbajú ani holandské Poffertjes, teda malé, okrúhle a nadýchané palacinky vyrobené z droždia a pohánkovej múky. Patrí im tretie miesto.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Mara Hörner (@lifeisfullofgoodies)

Túto pochúťku pritom len o pár bodov predbehlo jedlo s názvom Gromperekichelcher, teda akási luxemburská verzia našich zemiakových placiek. „Skladá sa zo strúhaných zemiakov, šalotky, cesnaku, petržlenu, vajec a múky. Po zmiešaní ingrediencií sa zmes zvyčajne ochutí soľou, korením a štipkou muškátového orieška, stlačí sa do malej placky a potom sa vypráža na horúcom oleji,“ opisuje Taste Atlas pokrm, ktorý obsadil druhé miesto.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Alex (@_alexwardy)

Slovenský úspech

Hoci v rebríčku figuruje až 73 najlepších pokrmov zo Strednej Európy, tie najlepšie pochádzajú zo Slovenska.

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…