Slovenská kuchyňa okúzlila svet. V rebríčku najlepších jedál sme sa blysli hneď tromi pochúťkami
Svet miluje slovenské pochúťky.
Svet okúzlili pochúťky našich babičiek. Populárny cestovateľský gastroportál si posvietil na najlepšie jedlá sveta a hoci v rebríčku figuruje stovka svetoznámych pokrmov, nechýbajú ani tie slovenské. V prestížnom rebríčku sme sa blysli hneď trikrát. Za rebríčkom stojí už tradične gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie.
1. Neapolská pizza
Prvé miesto patrí pizzi Napoletana, teda neapolskej pizzi, ktorú portál opisuje ako najcharakteristickejší kulinársky výtvor Talianska.
Vyrába sa len z niekoľkých jednoduchých ingrediencií a pripravuje sa v dvoch variáciách. Prvou je marinara, čo je základná neapolská pizza preliata paradajkovou omáčkou s príchuťou cesnaku a oregana, druhou margherita, ktorá je obložená paradajkami, mozzarellou a listami čerstvej bazalky. Pre toto jedlo je tiež typické tenké cesto na spodku, ktoré sa po stranách nafukuje a vytvára vzdušnú kôrku.
2. Brazílska Picanha
Druhú priečku v rebríčku najlepších pokrmov sveta si vyslúžila brazílska pochúťka Picanha. Ako informuje Taste Atlas, ide o čerstvý kus hovädzieho mäsa, ktorý je v Brazílii obzvlášť obľúbený a vysoko cenený. Väčšinou sa mäso najskôr ugriluje a potom sa odreže z ražňa, preto musí byť dokonale prepečené, aby nebolo tvrdé.
3. Guotie
Guotie je akousi vyprážanou odrodou čínskej knedle jiaozi. Zvyčajne sa plní mletým bravčovým mäsom, čínskou kapustou, cibuľkou, zázvorom, ryžovým vínom a olejom zo sezamových semienok.
Slovenský úspech
Hoci v rebríčku figuruje až stovka jedál z celého sveta, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko. V zozname sme sa blysli hneď trikrát.
Článok pokračuje na ďalšej strane: