Dobré noviny
Naozaj musia byť špagety uvarené al dente? Toto sú najväčšie mýty o cestovinách, ktorým veríme
Alžbeta Vojtušová
Alžbeta Vojtušová

Naozaj musia byť špagety uvarené al dente? Toto sú najväčšie mýty o cestovinách, ktorým veríme

Ilustračné obrázky.
Ilustračné obrázky. — Foto: Freepik/8photo / Freepik/stockking

Niektoré kroky pri varení cestovín môžeme obmieňať.

Buď stačí len postupovať podľa návodu, alebo sa z toho môže stať aj veda. Pri varení cestovín niektorí už ani neuvažujú nad procesom, jednoducho ich pripravujú už automaticky. No čo ak ich nemusíte variť iba vo vriacej vode? A čo ak olej vo vode nepomáha na odliepanie cestovín? Toto sú dva z piatich rozšírených mýtov o príprave cestovín. Čomu sa teda môžete vyhnúť?

6. Soľ nič neurýchľuje

Soľ nie je zázračná ingrediencia, ktorá by mohla pomôcť k rýchlejšiemu uvareniu cestovín. Síce je pravdou, že zvyšuje bod varu vody, no žiadnym spôsobom nepomáha k rýchlejšiemu pripraveniu cestovín. Ak ste pridávate množstvo soli pre tento dôvod, môžete zbytočne váš pokrm presoliť, píše The New York Times.

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Foto: Freepik/8photo

5. Nemusia byť tvrdé

Talianske cestoviny sa zväčša servírujú na tanieri už aj s omáčkou. To znamená, že sa prvýkrát varia len ako cestoviny, druhýkrát spolu s ostatnými ingredienciami (prípadne zapekajú). Preto sa práve tu v prvej fáze prípravy vyžaduje, aby boli cestoviny trošku nedovarené - teda "al dente". Tie sa totiž dajú ešte dovariť, s prevarenými už veľa nenarobíte.

To však neznamená, že všetky cestoviny by sa mali variť tak, aby boli pevné. Pre cestoviny, ktoré sa polievajú omáčkou, alebo ktorých omáčku pripravujeme osobitne platí opak. Je úplne na vás, akú pevnosť cestovín si zvolíte - čo máte radi a čo preferujete. Ak ich však chcete zapekať, istotne ich nechajte trošku nedovarené.

4. Pozor na množstvo soli

Do vody netreba vhadzovať také množstvo soli, aby bola slaná ako more. Práve v tomto bode bude vaše jedlo už príliš presolené. Silu soli však netreba ani preceniť - najlepšie je, podľa The New York Times, využiť pomer dve polievkové lyžice na približne pol polievkovej lyžice na liter vody. 

3. Celý čas vo vriacej vode

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…