Naozaj musia byť špagety uvarené al dente? Toto sú najväčšie mýty o cestovinách, ktorým veríme
Niektoré kroky pri varení cestovín môžeme obmieňať.
3. Celý čas vo vriacej vode
Ak cestoviny jednoducho vhodíte do vriacej vody a nechávate ich variť sa v nej, nie je to ten jediný správny postup. Veľký rozdiel v tom, či cestoviny necháte vo vriacej odstavenej vode, alebo či ju necháte mimo ohňa, nie je. Na uvarenie im totiž stačí aj 82 °C. Jediné, na čo je potrebné si dať pozor, je miešanie pri nižšej teplote. Ak by ste ho zanedbali, mohli by sa vám cestoviny zlepiť.
2. So soľou netreba čakať
Kým pridáte do vody na cestoviny soľ, čakáte na bod varu, aby ste nepoškodili hrniec? Také niečo platí len pre cínové či hliníkové hrnce. Malé množstvo soli, ktoré používate na dochutenie cestovín, absolútne nestačí na to, aby dokázalo zničiť váš hrniec. Jednoznačne však platí, že hrniec po uvarení cestovín čo najrýchlejšie treba umyť - čím dlhšie bude v dreze, tým viac sa na ňom usadí soľ.
1. Umývanie a olej
Oplachovať cestoviny po uvarení nemusí byť až taký dobrý nápad. Ak ich dodatočne prepláchnete, môžete prísť o ich špecifickú chuť, ktorú tvorí škrob. Mnohí z nás do vody bežne pridávajú olej, aby sa cestoviny nelepili. No ako sme už písali vyššie, záleží práve na tom, či budete cestoviny miešať v nižšej teplote, nie na oleji.