Majsterka v pečení Jožka Zaukolcová vie urobiť dokonalé pagáče. Vďaka jej trikom to dokážete aj vy
Porotkyňa zo šou Pečie celé Slovensko predstavila chutné pagáčiky.
Oškvarkové pagáče podľa Jožky Zaukolcovej:
Potrebujeme:
100 g oškvarkov
300 g hladkej múky
110 g mlieka
100 g bravčovej masti
1 vajce
12 g soli
15 g čerstvého droždia
1 g čierneho mletého korenia
100 g varených zemiakov
½ ČL kryštálového cukru
100 g hladkej múky na podsypanie
1 ks žĺtka
Postup:
1. Mlieko si zohrejeme tak, aby bolo vlažné, následne v ňom rozmiešame droždie. Potom doň pridáme kryštálový cukor a necháme zmes 15 minút kysnúť. Medzitým si preosejeme múku, pridáme soľ, korenie a premiešame.
2. Do zmesi pridáme vajíčko, 50 gramov masti a prilejeme vykysnutý kvások. Cesto vymiesime, prikryjeme a necháme ho na približne 10 minút odstáť. Uvaríme si zemiak v šupke, ktorý očistíme a nastrúhame.
3. Pomelieme oškvarky, do ktorých pridáme 50 gramov masti a necháme zmes stuhnúť v chladničke. Cesto, ktoré máme už pripravené, rozvaľkáme do tvaru štvorca, rozotrieme naň mleté oškvarky približne do dvoch tretín. Rozložíme naň nastrúhaný zemiak a cesto preložíme na tri časti - zľava do 2/3, sprava na seba 1/3.
4. Takto pripravené cesto necháme odležať v chladničke na 15 minút, proces ešte zopakujeme dvakrát. Výsledné cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1,5 centimetra (21 x 28 cm), z ktorého vykrojíme kolieska a následne ich uložíme na plech vystlaný silpatom.
5. Povrch potrieme ešte rozšľahaným žĺtkom a necháme zmes podkysnúť 20 minút. Predhrejeme si rúru na 180°C a vložíme do nej pagáče na 15 minút. Teplotu napokon znížime na 160°C a dopečieme ich dozlatista asi za 5 minút.