Dobré noviny
Tieto „talianske“ jedlá by sme si nikdy neobjednali, hovoria rodení Taliani. Ich skutočná kuchyňa je iná
Alžbeta Vojtušová
Alžbeta Vojtušová

Tieto „talianske“ jedlá by sme si nikdy neobjednali, hovoria rodení Taliani. Ich skutočná kuchyňa je iná

Ilustračné obrázky.
Ilustračné obrázky. — Foto: Freepik/vecstock / Freepik/timolina

Niektoré obsahujú len základ z talianskej kuchyne, iné sa jej ničím nepribližujú.

Aj keď sa niektoré pokrmy prezentujú ako tradične talianske, nie vždy to tak musí byť. V množstve „pravých" talianskych reštaurácií na Slovensku a vo svete svete nájdete jedlá, ktoré v skutočnosti nie sú až také talianske. Množstvo známych pokrmov vzniklo zmiešaním dvoch kultúr - americkej a talianskej. Z jednej v obedoch či večeriach zostal základ, z druhej pribudli nezvyčajné suroviny.

„Keď sa Taliani začali sťahovať do USA, väčšina z nich pochádzala z chudobného vidieckeho prostredia - ich kuchyňa bola chudobnejšia a pracovali s malým množstvom ingrediencií,“ objasňuje londýnsky šéfkuchár Gennaro Contaldo pre Huffpost. Jedlá Talianov boli zväčša vegetariánske, miešalo sa v nich všeličo, čo mali k dispozícii. Veľké množstvo rôznych surovín dostupných v Spojených štátoch podnietilo Talianov k tomu, aby začali variť bohatšie a s mäsom.

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Foto: Freepik/vecstock

Taliansko-americká kuchyňa je pre mnohých príťažlivou možnosťou. Šéfkuchár pizzerie v talianskom Neapole Giuseppe Gentile uznáva, že jedlá z nej môžu byť uspokojivejšie ako tradičné talianske pokrmy. Tie sa však riadia úplne inými pravidlami - pri ich príprave sa dbá na čerstvosť, jednoduchosť a chuť ingrediencií. Všetky zložky jedál by mali vyniknúť a často sa stáva, že sú prekrývané maslom alebo smotanou.

Porcie sú dnes omnoho väčšie ako by mali byť, do jedál sa pridáva príliš veľa cesnaku alebo omáčok, pričom v Taliansku „sú hlavnou hviezdou samotné cestoviny a omáčka je tam len na zvýraznenie chuti cestovín,“ objasňuje šéfkuchár Fabio Viviani. Mnohí talianski šéfkuchári sa zhodli, že nasledujúcich sedem „talianskych“ jedál sa talianskou tradičnou kuchyňou buď len inšpirovali, alebo v nej vôbec neexistujú.

Pozrite si, aké jedlá by si tradične založení rodení Taliani v reštauráciách neobjednali.

1. Cesnakový chlieb

Nie vždy sa receptúra v reštauráciách približuje tradičnej talianskej bruschette. Často ide len o chlieb opečený v rúre, potretý maslom, cesnakom a bylinkami. Londýnsky šéfkuchár však upozorňuje, že takýto pokrm nemá nič spoločné s tradičným pečivom: „V Taliansku sa podáva s ľahko potretým cesnakom, pokvapkaná extra panenským olivovým olejom na plátkoch grilovaného rustikálneho chleba“.

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay/pixel1

2. Dresing

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 3

Už ste čítali?

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…