Tieto „talianske“ jedlá by sme si nikdy neobjednali, hovoria rodení Taliani. Ich skutočná kuchyňa je iná
Niektoré obsahujú len základ z talianskej kuchyne, iné sa jej ničím nepribližujú.
Aj keď sa niektoré pokrmy prezentujú ako tradične talianske, nie vždy to tak musí byť. V množstve „pravých" talianskych reštaurácií na Slovensku a vo svete svete nájdete jedlá, ktoré v skutočnosti nie sú až také talianske. Množstvo známych pokrmov vzniklo zmiešaním dvoch kultúr - americkej a talianskej. Z jednej v obedoch či večeriach zostal základ, z druhej pribudli nezvyčajné suroviny.
„Keď sa Taliani začali sťahovať do USA, väčšina z nich pochádzala z chudobného vidieckeho prostredia - ich kuchyňa bola chudobnejšia a pracovali s malým množstvom ingrediencií,“ objasňuje londýnsky šéfkuchár Gennaro Contaldo pre Huffpost. Jedlá Talianov boli zväčša vegetariánske, miešalo sa v nich všeličo, čo mali k dispozícii. Veľké množstvo rôznych surovín dostupných v Spojených štátoch podnietilo Talianov k tomu, aby začali variť bohatšie a s mäsom.
Taliansko-americká kuchyňa je pre mnohých príťažlivou možnosťou. Šéfkuchár pizzerie v talianskom Neapole Giuseppe Gentile uznáva, že jedlá z nej môžu byť uspokojivejšie ako tradičné talianske pokrmy. Tie sa však riadia úplne inými pravidlami - pri ich príprave sa dbá na čerstvosť, jednoduchosť a chuť ingrediencií. Všetky zložky jedál by mali vyniknúť a často sa stáva, že sú prekrývané maslom alebo smotanou.
Porcie sú dnes omnoho väčšie ako by mali byť, do jedál sa pridáva príliš veľa cesnaku alebo omáčok, pričom v Taliansku „sú hlavnou hviezdou samotné cestoviny a omáčka je tam len na zvýraznenie chuti cestovín,“ objasňuje šéfkuchár Fabio Viviani. Mnohí talianski šéfkuchári sa zhodli, že nasledujúcich sedem „talianskych“ jedál sa talianskou tradičnou kuchyňou buď len inšpirovali, alebo v nej vôbec neexistujú.
Pozrite si, aké jedlá by si tradične založení rodení Taliani v reštauráciách neobjednali.
1. Cesnakový chlieb
Nie vždy sa receptúra v reštauráciách približuje tradičnej talianskej bruschette. Často ide len o chlieb opečený v rúre, potretý maslom, cesnakom a bylinkami. Londýnsky šéfkuchár však upozorňuje, že takýto pokrm nemá nič spoločné s tradičným pečivom: „V Taliansku sa podáva s ľahko potretým cesnakom, pokvapkaná extra panenským olivovým olejom na plátkoch grilovaného rustikálneho chleba“.
2. Dresing
Článok pokračuje na ďalšej strane: