Tieto „talianske“ jedlá by sme si nikdy neobjednali, hovoria rodení Taliani. Ich skutočná kuchyňa je iná
Niektoré obsahujú len základ z talianskej kuchyne, iné sa jej ničím nepribližujú.
5. Krémové cestoviny
Do tejto skupiny patria aj obľúbené fettuccine s maslom, ktoré talianski kuchári považujú za najviac porušujúce talianske predstavy o dobrom jedle. Keďže sa v Taliansku dbá na jednoduchosť a na to, aby každá ingrediencia vynikla, je prirodzené, že tento pokrm nezapadá do talianskych pravidiel.
Cestoviny, či už fettuccine s maslom alebo iné krémové, sú plné masla a smotany a často aj kuracieho mäsa. „Úplná katastrofa. [...] To sa naozaj míňa s tým, o čom sú talianske cestoviny, teda s jednoduchosťou a eleganciou,“ objasňuje majiteľ reštaurácie Jacopo Falleni.
6. Marinara - paradajková omáčka
Podobne ako v prípade dresingov a talianskych omáčok, aj paradajková omáčka marinara nie vždy pripomína taliansku kuchyňu. „Nemôžem si objednať takú omáčku marinara [..], v ktorej je zvyčajne sladkosť s príchuťou falošného oregana a cesnaku,“ priznal šéfkuchár pizzerie v Neapole. V taliansku je dobrá paradajková omáčka zvyčajne skôr kyslá, ako sladká.
7. Rôznorodá pizza
Ingrediencie na pizzi boli pôvodne jednoduché, no dnes na nej niekedy nájdete tú najbizarnejšiu zmes. Taliani sa zhodujú, že na pizzu rozhodne nepatrí ananás. „Je to ovocie, ktoré sa nehodí k talianskym chutiam. Je príliš silný a jeho chuť prekryje väčšinu jemných chutí ostatných ingrediencií,“ objasnil šéfkuchár Matteo Venini.
Napriek tomu, že sa ananásu vyhýba, figy alebo hrušky na pizzu dáva.