Pozná vychytávku na pekne nadýchané cesto. Takto pripravuje briošky šéfkuchár, ktorý varil aj kráľovi
Na ich prípravu postačí len jedno vajce.
„Všetci vieme variť,“ myslí si šéfkuchár Marek Ort, ktorý je známy z kulinárskych relácií a tiež ako súkromný kuchár šľachtickej rodiny. V zámku za Prahou dostal spolu s jedným kolegom k dispozícii kuchyňu. Buď varili tam, alebo pripravovali cateringy na iných zámkoch či v Lobkowiczkom paláci na Pražskom hrade.
Varil aj pre kráľa
„Prvý známy hosť, pre ktorého sme varili, bola Laura Bushová s dcérou,“ spomínal šéfkuchár v podcaste Chutný. Manželke bývalého prezidenta USA vtedy podľa vlastných slov pripravili najlepšiu foie gras, akú kedy jedla. „Neskôr som varil napríklad aj pre švédskeho kráľa. Vždy sme sa snažili vymyslieť niečo zaujímavé,“ doplnil Marek.
Svojich fanúšikov už neinšpiruje len na televíznych obrazovkách ale aj prostredníctvom sociálnych sietí, kde často uverejňuje vyskúšané recepty. K nim šéfkuchár pridáva aj svoje overené tipy. Inak tomu nebolo ani v prípade šalotkových briošiek, pri ktorých Marek upozorňuje na dôležitú vec. „Fólia musí byť dobre utiahnutá a cesto začne pracovať. Je to taká vychytávka, cesto je potom pekne nadýchané,“ naznačil na svojom instagrame.
Šalotkové briošky šéfkuchára Mareka Orta:
Recept nájdete na ďalšej strane: