Vitamínovú bombu máme po ruke mnohí. Odborníčka vysvetľuje, prečo by sme mali jesť túto zeleninu
Hlávkový šalát obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok.
Hlávkový šalát je prospešný pri únave či tráviacich ťažkostiach, pomáha aj okysličovať bunky či posilňovať imunitu. Poukázala na to Katarína Blažová z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.
Čím je tmavší, tým je lepší
Podotkla, že hlávkový šalát obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. „Ukrýva sa v ňom množstvo vitamínov - B1, B2, B6, B9, C, E, K - a hodnotný je aj pre obsah železa, vápnika, sodíka, zinku, selénu, horčíka a draslíka. Jeho priaznivé účinky sa prejavia aj vďaka obsahu vlákniny,“ priblížila.
Konzumácia šalátu podľa jej slov môže pomôcť pri tráviacich ťažkostiach, posilňuje imunitný systém, odstráni únavu, podporí okysličenie buniek, zabezpečí lepšie zužitkovanie bielkovín v organizme, posilní nervy a pomôže aj pri redukcii hmotnosti. „Čím je šalát tmavší, tým viac obsahuje antioxidantov, a tie zabraňujú vzniku zápalových procesov,“ dodala Blažová.
Ako pomáha?
Vitamín C a betakarotén v šaláte zároveň chránia a posilňujú cievy, zlepšujú prietok krvi, a tým zabraňujú vzniku infarktu. Draslík znižuje krvný tlak a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny majú priaznivý vplyv na zvyšovanie hladiny „dobrého cholesterolu“ a zároveň na zníženie hladiny „zlého cholesterolu“.
Viac si môžete prečítať na ďalšej stránke.