Nebezpečenstvo si vôbec nemusíte všimnúť. Pri hotelových raňajkách sa týmto piatim veciam radšej vyhnite
To, že s jedlom niečo nie je v poriadku, nemusíte cítiť hneď pri jeho konzumácii.
Otrava jedlom je to posledné, po čom oddychujúci dovolenkári túžia. Napriek tomu sa jej v mnohých prípadoch zdanlivo nedá vyhnúť, pretože nevoľnosť akoby prichádzala odnikiaľ. Nie je to tak, nebezpečenstvo často číha pri napohľad nevinných raňajkách v hoteli. Poradíme vám, na čo si dať pozor, aby ste si na dovolenke skutočne oddýchli.
„Dva hlavné faktory zvyšujúce riziko ochorení spôsobených jedlom sú teplota potravín a iní hostia, ktorí môžu kontaminovať chody alebo riad, ak si nedostatočné umývajú ruky,“ vysvetlila portálu Huffpost doktorka Ellen Shumaker. To, že s jedlom niečo nie je v poriadku však pri jeho konzumácii nemusíte pocítiť. Problémy sa dostavia až neskôr. Odborníci preto prichádzajú so zoznamom šiestich bodov, ktorým je lepšie sa počas dovolenky vyhnúť.
5. Vyhnite sa horúcim jedlám, ktoré chladnú
„Teplé jedlá by mali zostať teplé a studené jedlá studené. Pomáha to vyhnúť sa nebezpečnej teplotnej zóne, v ktorej počet baktérii rastie,“ vysvetlila doktorka a pripomenula, že ak je jedlo len tak vyložené na pultoch dlhšie ako dve hodiny, baktérie majú dokonalé podmienky na rozmnožovanie.
A keďže v hoteloch ponúkajúcich kontinentálne raňajky býva jedlo vyložené pravdepodobne ešte dlhšie, mali by ste sa počas nich vyhnúť klobásam, slanine, miešaných vajíčkam či akýmkoľvek iným mäsovým a vaječným výrobkom, ktoré na pulte ležia bez vykurovacieho zariadenia.
4. Vyhnite sa studeným jedlám, ktoré nie sú v chlade
Mlieko, ktoré nie je v chladničke, či položené na ľade, oblúkom obchádzajte. Rovnako je to aj s jogurtami, syrmi či lahôdkovým mäsom. Chladiť by sa mali aj niektoré nakrájané kúsky ovocia či zeleniny ako paradajky, listová zelenina alebo melón. Studené musia byť aj čerstvé šťavy. Tie nie sú pasterizované a tak sú vystavené vyššiemu riziku rastu škodlivých baktérií, keď sa ponechajú na izbovej teplote.
Článok pokračuje na ďalšej strane: